Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(C) och (KD) kräver svar om läkarjouren i Härjedalen och observationsplatserna i Sveg

Centerpartiets ledamot i regionstyrelsen Elin Lemon och Kristdemokraternas gruppledare Lars-Erik Olofsson har ställt frågor till majoriteten i fullmäktige om läkarjouren i Härjedalen. Svar vill de ha vid nästa regionmöte den 23-25 november. 

Annons

Frågorna gäller det samarbete om jourläkare som inletts mellan Funäsdalen och Sveg. Tidigare fanns alltid en jourläkare i Sveg, nu kan Härjedalens ende jourläkare finnas i Funäsdalen.

– I Sveg finns observationsplatser som ger läkare möjlighet att lägga in patienter en till två dygn. Hur ser ni på att observationsplatserna inte kan nyttjas fullt ut och att fler patienter måste åka till Östersund för vård som tidigare kunnat ges vid Svegs hälsocentral, frågar Elin Lemon.

Lars-Erik Olofsson anser att läkarbemanningen i Härjedalen är ett stort bekymmer.

– Jag blev förvånad när ledningen utan förvarning och information till befolkningen inleder ett joursamarbete mellan Sveg och Funäsdalen. Restiden till läkarhjälp förlängs betydligt. Invånare på respektive orter har 14 mil till läkare under jourtid. Det utgör en stor patientrisk vid akuta fall, skriver Lars-Erik Olofsson.

Han vill ha svar på hur berörda invånare har informerats och frågar om den politiska majoriteten anser att förändringen är förenlig med vård på lika villkor. Han undrar vidare om det gjorts någon konsekvensanalys med tanke på patientsäkerhetsriskerna.

Annons