Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

C-politiker kritisk mot ny S/M majoritet i regionen

/
  • Jonny Springe från Sveg sitter i regionfullmäktige för socialdemokraterna.
  • Victor Ericsson, Moderat oppositionsråd i Härjedalen
  • Socialdemokraternas gruppledare i regionfullmäktige, Lena Bäckelin

– Jag tycker att de har svikit sina väljare, säger Elin Lemon från Herrö, centerpartist i regionstyrelsen, om tisdagens besked att Socialdemokrater och Moderater bildar en ny allians och får majoritet i regionfullmäktige.

Annons

Tisdagskvällens besked slog ner som en blixt från klar himmel, en ny konstellation av Socialdemokrater och Moderater bildar majoritet i region Jämtland/Härjedalen för att försöka få ordning på regionens stora budgetunderskott.

– Jag satt på möte med regionens högsta politiska ledning och diskuterade planeringsförutsättningar för framtiden. 45 minuter senare fick jag ett sms och att vår allians med Moderaterna var var upplöst, säger Elin Lemon från Herrö, Centerpartist i regionfullmäktige och ordinarie ledamot i regionstyrelsen. Hon tycker Moderater och Socialdemokrater sviker sina väljare.

– Röstar jag på Moderaterna så vill jag se Moderat politik, likadant om jag röstar på S, då vill jag se socialdemokratisk politik. Om man helt lägger bort sina ideologier, vad är politik då?

I våras slöts den så kallade Aprilöverenskommelsen över blockgränsen för att komma till rätta med den ekonomiska krisen i regionen. Prognosen pekar på ett underskott på 265 miljoner kronor. Elin Lemon menar att där var man på god väg, utan att göra avkall på sin politiska ideologi.

– Vi drev vår egen politik och innan vi fattade beslut så diskuterade och argumenterade vi varje fråga. Där fanns möjlighet att ge och ta, säger hon.

Victor Ericsson, Moderat oppositionsråd i Härjedalen och även han ledamot i regionfullmäktige, togs på sängen av egna partiets beslut. Ett beslut som han inte ställer upp på till hundra procent.

– Vi hade väldigt kort tid på oss att ta ställning och jag tror kanske inte att det var det bästa alternativet, säger han.

Vad säger du till väljare som inte tycker om att Moderater ska bilda majoritet med Socialdemokrater?

– Det är just det jag har svårt att argumentera för. Jag måste överväga om jag ska fortsätta i regionen eller inte, säger han.

Så det här kan leda till att du hoppar av i regionfullmäktige?

– Det kan det göra. Jag känner också att engagemanget inte räcker, jag måste satsa fullt på något ställe och det vill jag hellre göra i Härjedalen. Det här kan göra att det väger över.

Socialdemokraternas gruppledare i regionfullmäktige, Lena Bäckelin från Sveg, stöder partiets beslut att ingå i en majoritet med Moderaterna.

– Vi måste ha en kraftfull ledning för att ta tag i underskottet. Vi står nästan vid att vi måste låna pengar för att klara våra barns sjukvård. I det läget krävs det snabba och kraftfulla beslut.

Vad kan det handla om?

– Vi tittar på allting, avgifter, sjukresor, administration. Vi fortsätter också att jobba mot regeringen för att få en ändring av skatteutjämningssystemet som vi menar missgynnar regionen med liten befolkning och långa avstånd.

Vad säger du till socialdemokratiska väljare som tycker att det är ett svek att samarbeta med Moderaterna?

– Jag tror att de vill att vi ordnar upp ekonomin, säger Lena Bäckelin.

Läs mer: Samarbetet tog slut med ett sms

Annons