Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cykelstölden blev en snackis på nätet - nu har Sumaya fått tillbaka cykeln

/

Två timmar efter att Sumaya hade fått sin första cykel stals den mitt i centrala Östersund.
Cykelaffärens efterlysning på nätet gav på bara några timmar medkänsla, ilska och löften om att den asylsökande flickan ska få en ny om den första inte kommer tillrätta.

Annons

– Det är helt otroligt. Många har erbjudit sig att köpa en ny till henne, men jag har avrått från det. Jag tycker att vi ska vänta en vecka och se om inte den första kommer tillrätta, säger Kim Bengtsson som sålde den orangea cykeln till Sumaya på måndagen.

Flickan kom in till Kim Bengtsson på Egons cykelaffär tillsammans med en äldre tjej, Kim tror det var en syster. De pratade svenska, men det var uppenbart att de inte hade varit i Sverige länge. Som han förstod bodde de på ett tillfälligt asylboende i Härjedalen och Sumaya hade aldrig förr haft en cykel.

– De hade inte varit här mer än ett år. Och eftersom de bor på ett boende har de ingen hemförsäkring så cykeln var oförsäkrad. De flesta tilläggsförsäkringar handlar ju om att man sänker självrisken men det förutsätter att man har en hemförsäkring, säger Kim.

Två timmar efter att han hade sålt cykeln till den glada tjejen kom hon tillbaka.

– De hade gått in i en affär vid Mittpunkten och när de kom ut var cykeln borta. ”Jag trodde inte det fanns några tjuvar i Sverige”, sa hon, berättar Kim som tog fram en likadan modell och fotograferade Sumaya med den.

Sedan lade han ut bilden och efterlysningen på Facebook och efter bara några timmar hade efterlysningen fått över 600 delningar och mängder av kommentarer. Många handlade om att folk genast ville öppna plånboken och betala för en ny.

– Hon var jätteledsen. De hade väl egentligen inte råd med cykeln. Jag hoppas den kommer tillbaka, men chansen är väl tyvärr liten. Men det är en speciell modell. Den är lätt att identifiera, säger han.

Efter den enorma responsen på nätet bestämde han sig för att det blir en insamling om inte den stulna cykeln kommer fram först.

UPPDATERAD tisdag 12.30: Sumaya hittade cykeln vid busstorget i Östersund och hade med sig den på bussen ner till Sveg. Lina Eklund från Sveg var med på samma buss. Hon läste om händelsen på Facebook. När de klev av bussen frågade hon Sumaya om det verkligen var hon och det var det.

– Hon var jätteglad och tacksam att hon fått igen cykeln och över alla snälla som ville hjälpa till, berättar Lina Eklund.

Annons