Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att satsa på kvinnors arbetsmiljö!

Arbetsorganisation, kompetensutveckling, lönesystem och jämställdhet hänger hör ihop och påverkar arbetsplatsens arbetsmiljö starkt.

Annons

Många pratar om kvinnors arbetsmiljö, men den före detta borgerliga regeringen har konsekvent stuckit huvudet i sanden. Nu får vi socialdemokrater äntligen möjlighet att ta fram en ny arbetsmiljöstrategi. Det kommer att göra skillnad för landets förvärvsarbetande kvinnor.

Stressen och den psykiska ohälsan ökar. Det är unga människor, framför allt kvinnor, som mår allt sämre. Det är i gruppen unga kvinnor som andelen otrygga anställningar är störst. Här finns ett tydligt samband mellan anställningsvillkor och välmående. Livet är svårt att planera för den som har en osäker anställning, går på timmar eller har delade turer. Det är dessutom bevisat att osäkra och korta anställningar innebär mer ensidiga och monotona arbetsuppgifter, mindre frihet och sämre möjligheter till utveckling.

Arbetsorganisation, kompetensutveckling, lönesystem och jämställdhet hänger hör ihop och påverkar arbetsplatsens arbetsmiljö starkt.

Trots att de allra sämsta arbetsmiljöerna försvinner får fortfarande, framför allt kvinnor, ont i rygg och nacke på grund av tunga lyft. Andelen arbetare som anger att de har enkla och monotona arbetsuppgifter ökar. För industrins kvinnor resulterar det i både stress och belastningsskador. Samma utveckling finns på tjänstemannasidan.

Svensk arbetsmarknad kännetecknas av yrkesstolthet, professionalitet och goda arbetsresultat. Samtidigt finns det exempel på dålig planering och organisering av arbetet, alltför prispressade upphandlingar, underbemanning, tidsbrist och teknik som inte fungerar.

Viljan att göra ett bra jobb, lojalitet med kollegorna och bristande bemanning skapar samvetsstress när det inte finns tid, mandat och resurser att göra jobbet så bra som man vill.

Många som arbetar inom välfärdssektorn känner en speciell stress över att det är patienter, elever, vårdtagare, klienter eller förskolebarn som hamnar i kläm när resurserna inte räcker till.

tt känna sig otillräcklig som individ skapar en skämsfaktor som handlar om att inte kunna leva upp till egna och andras förväntningar. Dålig och skadlig arbetsmiljö är inte ett individuellt kvinnoproblem utan ett strukturellt problem som framför allt drabbar kvinnor. Det ska vi försöka ändra på.

Raimo Pärssinen

Ordförande för arbetsmarknadsutskottet (S)

Kalle Olsson

Riksdagsledamot (S)

Gunilla Zetterström Bäcke

Kommunalråd Härjedalen, (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons