Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för årets älvstädning vid Ljusnan och Gullspångsälven

Nu är det dags för den årliga älvstädningen, ett samarbete med idrottens miljöorganisation Städa Sverige, längs med Ljusnan den 12-13 augusti och helgen efter, den 19-20augusti, längs med Gullspångsälven, skriver Fortum i ett pressmeddelande. Nära 9000 ton skräp slängs varje år i Sverige, något som frestar både på naturen och djurlivet. Sedan initiativet Älvstädningen påbörjades 2013 så har totalt 8366 barn och ungdomar deltagit och över 139 ton skräp har städats bort.

Annons

– I år sker älvstädningen olika helger per älv. När vi tog bort själva tävlingsmomentet och fokuserade på det som är det centrala, städningen och ungdomarnas engagemang, försvann även behovet av att städa överallt exakt samtidigt, säger Johan Englund, kommunikationschef för Fortums vattenkraft.

Längs med Ljusnan är det tolv föreningar som deltar och längs Gullspångsälven är det nio. Älvstädningen i år inleddes i juni med Dalälven, där deltog 35 föreningar från 14 kommuner som tillsammans under två dagar plockade ihop 9 ton skräp.

–Vi besökte fyra föreningar längs med Dalälven under den helgen och fick på nära håll se det engagemang som genomsyrar föreningarna när de ska städa älven och jag vet att vi kommer få se samma engagemang nu. Det är inte bara bra för miljön, föreningarna tjänar även pengar till sin verksamhet, och ungdomarna får en ökad kunskap om skräphantering, säger Johan Englund.

Fortum kommer vara på plats i utvalda kommuner under helgerna när det ska städas. För mer information om när vi städar de olika älvarna, gå in på fortumframtiden.se/alvstadningen-2017

Om Älvstädningen

Älvstädningen är ett miljösamarbete mellan Städa Sverige och Fortum. Syftet med Älvstädningen är att involvera lokala idrottsföreningar i miljöaktiviteter kring älvar där Fortum verkar för att uppmärksamma och informera om den nedskräpningsom sker i naturen och runt vattendragen. Under fyra helger sommaren 2017 plockar föreningar skräp på utvalda sträckor utmed Dalälven, Ljusnan, Gullspångsälven med biflöden och Klarälven. Alla föreningar som deltar får betalt för sitt arbete.

Annons