Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dålig ekonomi orsak till stiftets förslag om pastorat

/
  • – Det ekonomiska läget i Ytterhogdals, Överhogdals och Ängersjö församling är allvarligt, säger stiftsadjunkt Charlotta Ekelund, som lett stiftets arbete med utredningen om Härjedalen.

Det allvarliga ekonomiska läget i Ytterhogdals, Överhogdals och Ängersjö församling är en del av orsaken till förslaget om ett pastorat i Härjedalen. Prognosen för antalet medlemmar i Svenska kyrkan en annan.

Annons

– Det ekonomiska läget i Ytterhogdals, Överhogdals och Ängersjö församling är allvarligt och stiftet har ansvar för att åtgärda det, säger stiftsadjunkt Charlotta Ekelund, som lett stiftets arbete med utredningen om Härjedalen.

Svenska kyrkans sjunkande medlemsantal bidrar också till stiftsstyrelsen beslut om ett pastorat i Härjedalen. Om femton år räknar stiftet med att endast 58 procent av härjedalingarna är medlemmar.

Varför vill ni att församlingarna ska bilda ett pastorat?

– Pastorat är en samverkansform för att hjälpas åt med stora kostnader så det finns pengar kvar till verksamheten. Församlingarna blir kvar med den lokala verksamheten, säger Charlotta Ekelund.

Hur blir kostnaden mindre med ett pastorat?

– Kostnaderna minskar för administration och förvaltning om församlingarna hjälps åt. Med en ansvarig kyrkoherde, i stället för fyra, kan de övriga prästerna göra mer församlingsarbete.

Har ni kommunicerat tillräckligt med församlingarna?

– Om de upplever att vi inte har kommunicerat tillräckligt är det allvarligt och jag beklagar det. Två förtroendevalda från varje församling och kyrkoherdarna har deltagit i utredningen. Det har också varit möten med andra förtroendevalda. Jag tycker att det har funnits goda möjligheter att uttrycka olika åsikter.

Varför är det så bråttom?

– Det här är en fråga som utretts flera gånger. Vi tittar framåt. Ekonomin i Ytterhogdals, Överhogdals och Ängersjö församling, det sjunkande medlemsantalet och att Arbetsmiljöverket har kommit med krav på att det inte ska finnas församlingar med bara en prästtjänst gör att stiftsstyrelsen anser att beslutet inte går att skjuta upp längre.

Är det en bra idé att slå ihop stiften?

– Vi samverkar redan och det är ingen omöjlig tanke, säger Charlotta Ekelund.

Annons