Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De kan höja matpriserna men gör det inte

/
  • Enligt Mario Johansson är butikens prisstrategi enkel. De följer helt enkelt de priser som koncernen rekommenderar.

Ica Nära i Ytterhogdal är en av de butiker som får beröm av PRO i årets jämförelse av matpriser, för att de sin monopolsituation till trots avstår från att pressa upp priserna.

Annons

Butiken i Ytterhogdal är inte den billigaste i länet sett till sina priser, men de ligger lågt i förhållande till andra butiker runt om i länets mindre samhällen.

Det konstaterade Pensionärernas riksorganisation, PRO, i sin årliga jämförelse av matpriser och under tisdagens presskonferens hyllades de av organisationens konsumentansvariga, Barbro Höckert.

För trots att butiken numera är den enda på orten och i en monopolsituation där många andra frestas att höja priserna, så har butiken valt att behålla dem nere.

Enligt Mario Johansson, som har jobbat i butiken i nästan 40 år, handlar det om en enkel strategi. Att helt enkelt följa de priser som Ica-koncernen rekommenderar för den profil som butiken har valt.

– Det finns alltid en möjlighet att höja priset på vissa varor men det avstår vi ifrån. Många trodde nog att vi skulle höja dem när konkurrenten slog igen, men verksamheten fungerar bra som den gör och börjar man så ligger man nog illa till, säger han.

Ytterhogdal med omnejd har en minskande och allt äldre befolkning, men det bortfall som det innebär i fråga om köpstarka kunder kompenseras av sommarens turistsäsong då många förbipasserande hittar till butiken.

Att butiken nu uppmärksammas av PRO för sin prissättning ser han som väldigt roligt.

– Vi på affären är jätteglada över det här, säger Mario Johansson.

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner ÖP:s nya app här, till Iphone eller till Android !

Annons