Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"De som har dubbfritt har inte en chans"

/

– Det är en klass ett-varning utfärdad. Vi har gått ut med att man ska vara hemma om man inte absolut måste ut. Det är fläckvis otroligt halt. Tack och lov har vi inga personskador i Härjedalen längs vägarna hittills idag, säger vakthavande befäl vid polisen i Östersund.

Annons

Härjedalens bärgare har mycket att göra och bekräftar att det är väldigt halt i hela Härjedalen.

– Det går inte att köra. De som har dubbfritt har inte en chans. Jag kör med snökedjorna på för att komma fram, säger chauffören som kör bärgningsbilen i Hede och har dragit upp två bilar idag. Han vill vara anonym.

Många julfirare på väg västerut har stannat i Hede och tagit in på campingen eller värdshuset för att övernatta och hoppas på bättre väglag imorgon.

Bärgaren Gunnar Skoger i Sveg, som bärgar fordon som väger mer än tre och ett halvt ton, har haft en lugn dag men hade desto mer att göra igår när halkan slog till.

– Det var en lastbil i motlut i Vemhån, sedan drog jag upp plogen i Särvsjön och sedan bar det iväg mot Kårböle. Där hade en trailer, med tre traktorer som last, sladdat in i en timmervälta, säger Gunnar Skoger.

Den bärgningen tog sex timmar och vägen mellan Kårböle och Ytterhogdal var avstängd i en timme.

– Det är så halt så att jag kör med snökedjor på alla fyra däcken för att kunna jobba, säger Gunnar Skoger.

Lars-Johan Ångman, även han bilbärgare i Sveg, har haft tre jobb hittills idag, i Kvisthån, Björnrike och utanför Hede.

– Det är extremt halt, så halt att bilarna far dit vägen lutar, säger Las-Johan Ångman. 

Även i Funäsdalsområdet är det mycket halt. En person berättar att det tog en timme att köra mellan Funäsdalen och Bruksvallarna.

Bärgaren i Funsädalen bekräftar att det var mycket halt åt Bruksvallshållet till.

– Det är halkigt här men jag har bara haft tre jobb idag - hittills. Ett var en älgkrock i Saxvall och så två dikeskörningar, en i Brändåsen och en i Bruksvallarna, säger Astor Hillhage, bilbärgare i Funäsdalen.

Han är kritisk mot Trafikverkets regler för sandning.

– Det är synd att Trafikverket ska snåla på sandningen. De som sandar och känner till vägarna får inte sanda där det behövs utan måste vänta på direktiv, säger Astor Hillhage.

Uppdatering:

I Lofsdalen begärde en ambulans assistans av Räddningstjänsten vid 23-tiden. Det är så halt att ambulansen inte tar sig fram till adressen där den sjuka personen finns.

Annons