Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: 1,2 miljarder till fler jobb!

Regeringen satsar på småföretagande. Almi lanserar ett nytt lån: Tillväxtlån för innovativa små företag.

Annons

Arbetslösheten är fortsatt hög. Här i Jämtlands län är 5048 personer arbetslösa, 8,1% (jan -2015). Som ett led i regeringens arbete för att Sverige ska ha EUs lägsta arbetslöshet 2020 är de små företagen oerhört viktiga. Almis lånefond ger nu möjlighet för företag att investera, expandera och anställa fler.

Här i Jämtlands län uppger 9,4% av småföretagarna att den bristande tillgången till lån och krediter är ett stort hinder för tillväxt. Det är samma bild vi har fått hos många små och medelstora företag vi besökt de senaste åren. Det har blivit tuffare att som småföretagare få lån efter den senaste finanskrisen. Om företag avstår från viktiga investeringar är det Sverige som får betala priset i form av uteblivna jobb och lägre ekonomisk tillväxt.

För att knäcka arbetslösheten måste vi jobba på två fronter: Sverige måste skapa förutsättningar för fler jobb och fler som jobbar. Och det är i de små företagen fyra av fem nya jobb skapas.

Därför har regeringen uppdragit till statliga aktörer som Almi att öka fokus på små företag och tidiga skeden. Som ett led i detta lanserade Almi i januari ett nytt lån med 1,2 miljarder i budget. Satsningen kallas Tillväxtlån för innovativa små företag och garanteras genom ett avtal med Europeiska Investeringsfonden. Det innebär att Almi kan låna ut 1,2 miljarder kronor över en tvåårsperiod. Tillväxtlånet har lägre ränta, längre löptid och möjlighet till amorteringsfritt de första åren. Det ger förutsättningar för många fler företag att expandera och nyanställa. År 2014 var Almi Mitts (Jämtlands och Västernorrlands läns) utlåning 222 lån om drygt 99 miljoner. Nu ökar alltså möjligheterna att stödja företags utveckling ännu mer.

Innovatörer, entreprenörer och små företag har stor betydelse för ökad sysselsättning och tillväxt. Därför är det viktigt med ett innovationsklimat som ger förutsättningar för företag att starta, växa och till slut bli nya svenska exportsuccéer. Tillgång till finansiering för investeringar är avgörande för att det ska lyckas.

Mikael Damberg, närings- och innovationsminister (S)

Anna-Caren Sätherberg, riksdagsledamot näringsutskottet (S)

Robert Uitto, regionråd (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons