Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dialog öppnade för lokala livsmedel i Gävleborg

/
  • Dryga 160 ton potatis vilar i det gröna ljuset i Pärra Jönssons potatislada. Det gröna ljuset är till för att potatisen inte ska bli missfärgad.

I Gävleborg finns det ett tiotal lokala leverantörer av livsmedel till kommunerna i länet.
– Vi producenter fick var med tidigt i upphandlingsprocessen, säger deltidsbonden Sven-Ulrich Olsson i Norrbacken som är en av dem.

Annons

Flera lokala leverantörer i Gävleborgs län vann delar av den senaste stora kommunala livsmedelsupphandlingen i Gävleborgs län. Nu äter bland annat skolbarn köttfärs från kossor som betat på åkrarna i Hälsingland och potatisen kommer från närliggande åkrar, åtminstone till en viss del.

– Jag kunde lägga anbud på leverans av köttfärs till en enskild skola. En sådan leverans är inte intressant för en stor grossist, berättar Sven-Ulrich Olsson som har köttdjur på sin gård mellan Bollnäs och Söderhamn.

Förutom ett tiotal lokala livsmedelsproducenter har också kommunerna en stor matgrossist och en större grönsakshandlare som leverantör. Men jämfört med Jämtland/Härjedalen, där en livsmedelsgrossist tog hem i stort sett all leverans av livsmedel till kommunerna, är skillnaden stor.

Sven-Ulrich kopplades in som konsult för att stötta lokala matproducenter när diskussioner kring årets stora livsmedelsupphandling fördes med kommunerna i Jämtlands län i våras.

– I Gävleborg gick kommunerna tidigt ut och ställde frågan till oss, vilka kriterier krävs för att vi ska kunna leverera lokalt producerad mat? Sedan förband kommunerna sig i ett dokument att öka andelen lokalt producerade livsmedel.

I Jämtlands län var ju också målet att få in fler lokala livsmedelsproducenter, varför gick det inte här tror du?

– När vi ställde frågor till kommunerna i våras upplevde jag det som svårt att få gehör. Underlaget var färdigskrivet och det fanns ingen vilja att ändra på det. I Gävleborg var det dialog som gjorde att vi kom dit vi kom, säger Sven-Ulrich Olsson.

Annons