Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Direktflyg har landat i Sveg - troligen blir det mellanlandning i Mora

/
  • Jag vill inte gå händelserna i förväg, men säger Mora kommun ja, blir det mellanlandning i Mora, säger Tezz Tordsdotter Åkerman.
  • Flygplatschefen Jan Hill känner sig trygg med den nya operatören. Visserligen hade även han hoppats på ett flyg utan mellanlandning.
  • AIS Airlines opererar med flygplanstypen Jetstream 32, ett turbopropp flygplan med plats för 19 passagerare.

Den 25 oktober får sträckan Sveg-Arlanda en ny operatör när det gäller flygtrafiken. Svenska Direktflyg i samarbete med Flexflight och den holländska operatören AIS Airlines tar då över trafiken efter Nextjet.

Annons

– Vi ser en utvecklingspotential när det gäller trafiken. Tillsammans bör det vara möjligt att öka antalet resenärer. Framförallt inom turistnäringen där i dag många väljer andra färdsätt än flyget, säger Tezz Tordsdotter Åkerman, marknads- och försäljningsansvarig på Flexflight.

Under onsdagen landade hon tillsammans med delar av besättningen som nästa lördag drar i gång flygtrafiken. I fyra år ska bolaget trafikera sträckan efter att tagit hem avtalet med Trafikverket.

– Vi flyger nu runt till de flygplatser som ingår i det nya avtalet. Mest för att göra en kontroll och träffa den personal som arbetar på flygplatserna.

Många hade hoppats på flygtrafiken från Sveg skulle gå direkt till Arlanda. Det mesta talar för att det inte blir så. Troligen kommer det att bli en mellanlandning i Mora. Nästa vecka kommer sannolikt kommunfullmäktige i Mora kommun klubba genom den upphandling som gjorts när det gäller ett dagligt flyg till Arlanda. En upphandling som togs hem av just Direktflyg.

– Jag vill inte gå händelserna i förväg, men säger Mora kommun ja, blir det mellanlandning i Mora, säger Tezz Tordsdotter Åkerman.

– Då avtalet med Trafikverket möjliggör mellanlandning i Mora vi naturligtvis tittat på ett sådant upplägg.

Du tror inte att resenärerna från Sveg väljer andra färdsätt?

– Nej, vi får fler som flyger och trafik föder trafik. Det handlar om 20 minuters längre restid och där finns ingen som kan konkurrera med oss.

Flygplatschefen Jan Hill känner sig trygg med den nya operatören. Visserligen hade även han hoppats på ett flyg utan mellanlandning.

– Det har ju även tidigare varit aktuellt. Så länge vi kan erbjuda en restid Sveg-Arlanda under 1,5 timme är jag inte orolig.

AIS Airlines opererar med flygplanstypen Jetstream 32, ett turbopropp flygplan med plats för 19 passagerare. Bokning sker på Direktflygs hemsida.

Annons