Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

– Domstolar ska inte behöva lyssna på förundersökningar

– Det är anmärkningsvärt att åklagaren kommer med bevisning så här sent. Vi advokater fick ta del av det i onsdags eftermiddag,  två arbetsdagar före huvudförhandlingarna. Tas bevisen med i Svea hovrätt på måndag kommer jag att protestera, säger Håkan Müntzing, Anders Dunders advokat.

Annons

Håkan Müntzing anser att det inte finns någon ursäkt för att komma med ny bevisning i Vargmålet, nästan ett år efter förhandlingarna i tingsrätten och strax före huvudförhandlingarna i Svea hovrätt. Han har också påpekat för Svea hovrätt att det saknas skäligt rådrum med så sen bevisning.

– Om nya omständigheter kommer upp ska de först presenteras för de åtalade i ett förhör med advokater närvarande. Förundersökningar ska inte bedrivas i en rättegångssal. Förundersökningar ska polis och åklagare ha gjort innan vi sitter i rätten. Domstolar ska inte behöva sitta och lyssna på förundersökningar.

Om inte de åtalade blir kallade till förhör före huvudförhandlingarna på måndag morgon anser Håkan Müntzing att de bevis som miljöåklagare Åse Schoultz lämnat in denna vecka inte kan tas med.

Annons