Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drog upp rekordöring i Ljusnan

/
  • Håkan Hammar med sin rekordöring. Den vägde 7 660 gram och drogs upp i Ljusnan, Hede.
  • Fisken har det klassiska underbettet som öringarna hade förr i tiden i Ljusnan.
  • Efter 25 minuter lyckades Håkan Hammar landa rekordöringen.

Rena storfångsten blev det för Håkan Hammar i Hede då han drog upp en öring som vägde 7 660 gram. Öringen är den största som någon lyckats dra upp i området.

Annons

– Som fiskare är det en dröm att få en sådan här fisk. Fisket i Ljusnan är fantastiskt bra, säger Håkan Hammar.

Fisket i Ljusnan har under de senaste veckorna varit riktigt gynnsamt och många rapporter om fina fångster har rapporterats. Men den öring som Håkan Hammar lyckades landa på onsdagen var minst sagt imponerande.

– Jag blir lyrisk. En riktigt fin öring och dessutom av den typ som fanns tidigare i Ljusnan. Den hade det berömda underbettet som öringarna hade längre tillbaka i de här trakterna, säger fiskexperten Sune Halvarsson i Hedeviken.

Det är han som för kommunens räkning håller ordning på alla storfiskar som dras upp och han konstaterade att Håkans öring vägde 7 660 gram och var 92 centimeter lång. Den största som hittills har dragits upp i området. Det tidigare rekordet var från 2010 då tyskan Renate Hanke till allas förvåning fick en öring som vägde 7 560 gram. Nästintill oslagbart trodde de flesta då det tidigare rekordet från 1991 var en öring som vägde 4 900 gram.

– Fisket i Ljusnan är riktigt bra, för mig som gillar att fiska är det en dröm att bo här, säger Håkan Hammar som flyttade upp från Göteborg för åtta år sedan.

Han hade brorsan Anders med sig i onsdags. De bestämde sig att fiska dryga kilometern uppströms Ljusnebron i Hede. Efter några kast såg Håkan att en rejäl fisk följde med draget när han vevade in. Så gjorde den tre gånger utan att hugga. Men till slut kunde öringen inte motstå skeddraget, en Blue fox, Moresilda.

– Det bara small till och det var bara att släppa ut reven. Efter 25 minuter lyckades vi få upp den. Brorsan fick ut i vattnet och hjälpa till då vi inte hade någon håv med oss.

– Jag fantiserade ett tag att den skulle väga 4-5 kilo, men den var ju än finare, säger Håkan.

Du hade ingen tanke på att släppa tillbaka den?

– Nej, inte den här gången. Den här öringen var något utöver det vanliga.

Fisken ska nu tas om hand av en konservator och kommer så småningom att hamna på hedersplats hos Ekbergs i Vemdalen.

– Jag hade lånat en rulle av dem då min egen var på reparation. Eftersom många fiskare besöker butiken blir min öring bra reklam både för Härjedalen och fisket i Ljusnan, säger Håkan Hammar.

Annons