Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dubbelseger för paret Ahrlin/Kveli i Pilgrimsloppet

/
  • Jerry Ahrlin vann stakspurten uppför den branta avslutande målrakan.
  • Bästa dam, Laila Kveli, ledde genom hela loppet.
  • En sliten fjolårsvinnare, Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK, slutade fyra, bästa härjedaling.
  • Starten i Högvålen var rätt blåsig. Men medvind.
  • Bästa herre från Härjedalen, Svegsåkaren Patrik Bergman.
  • Fredrik Hansson från Lillhärdal slutade elva.
  • Tilde Ingvarsson och Arvid Jönsson, båda elva år och debutanter i Pilgrimsloppet, körde in på knappt två och en halv timme.
  • Damernas prisutdelning, Laila Kveli flankerad av Jennie Öberg till vänster och Helene Söderlund, trea, till höger.
  • Segerpuss efter prisutdelningen.
  • Upp på fjället drog det rejält och det blev en del drivsnö i spåren. Jeryt Ahrlin försökte köra ifrån men de andra lyckades köra ikapp honom.

Jerry Ahlrin spurtvann Pilgrimsloppet. Första dam blev sambon Laila Kveli från Norge. Bästa åkare från Härjedalen blev Ida Ingemarsdotter.

Annons

Jerry Ahrlin från Biathlon Östersund var förste herre över mållinjen i det 30 km långa Pilgrimsloppet, efter att ha spurtat ner Lars Suther och Daniel Svensson på målrakan. Ingen av de tre åkarna körde på fästvalla och det blev en intensiv stakduell i den sista långa uppförsbacken mot mål.

Det var rätt blåsigt uppe på kalfjället och det drev in en del snö i spåren. Jerry Ahrlin försökte tidigt gå loss och hade luckor ner till de andra åkarna vid två tillfällen men åktes ikapp.

– Jag försökte och hade väl som mest en 20, 25 sekunder, men det är svårt att ligga först när det är lite drivsnö som det var uppe på fjället, säger Jerry Ahrlin.

Hur tänkte du inför spurten på slutet?

– Jag visste inte riktigt hur det såg ut, mer än att det var uppför. Men jag försökte trycka till när det var ungefär femhundra meter kvar, säger han.

Bäst placerade härjedaling blev Ida Ingemarsdotter från Sveg, fjolårsvinnaren, som slutade på en fjärdeplats, efter att haft problem med glidet uppe på fjället.

– Jag hade inga bra skidor uppe på fjället i nysnön. Jag fick släppa där, det var rätt så surt. Folk bara gled ifrån mig. Sedan längre ner gick det bättre men då var jag för långt efter. Jag tog fel par helt enkelt, jag trodde kanske inte att det skulle vara så pass mycket drivsnö, säger Ida som också kände sig sliten efter flera långlopp senaste tiden, bland annat förra helgens Årefjällslopp.

– Jag har inte känt mig pigg i veckan. Men det är bra att köra de här loppen och få bra träning. Det här var första gången jag stakade en hel tävling. Så man får chansen att prova sådana här grejer också, säger hon.

Damklassen vanns av Laila Kveli, långloppsexpert från Norge med två segrar i Vasaloppet på meritlistan. I ensam majestät korsade hon mållinjen efter att ha lett från start. Laila Kveli och Jerry Ahrlin är sambo, paret tog alltså dubbelseger i Pilgrimsloppet.

– Jag gick utan fästvalla och tänkte väl att jag skulle försöka köra så hårt som jag trodde att jag skulle klara av. Jag märkte rätt snart att jag var ensam tjej i den klunga jag körde i. Jag tyckte det gick rätt bra hela loppet. Det var härlig medvind, säger Laila Kveli

Brukar ni vinna tävlingar ihop på det här sättet?

– Vi har inte vunnit något ihop i år så det var kul att få till något på slutet, säger hon.

Jennie Öberg från Piteå Elit kom på andra plats och Helen Söderlund från Mora på tredje. Nämnas bör också Sofia Myhr, Funäsdalens IF, som körde in som nia.

Bäst placerade herre från Härjedalen blev Patrik Bergman på en nionde plats, dryga minuten före Fredrik Hansson, Lillhärdals IF.

– Jag valde att åka med fästvalla, jag är en benåkare, springer mycket på sommaren och så, säger Patrik Bergman som hade följe med damsegraren Laila Kveli under en stor del av loppet.

– Vi hjälptes åt att dra, eller hon drog nog mest. Det var riktigt jobbigt att följa med, hon är väldigt snabb, säger Svegsåkaren som ändå drog ifrån på slutet och var några sekunder före i mål.

Anders Södergren var föranmäld men stod över på grund av sjukdom. Även Lars Nelson stod över på grund av sjukdom.

282 åkare körde loppet vilket är deltagarrekord.

Annons