Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eldsjälar fixar majbrasan i Sveg

/
  • Kran-Hasse, Gun-Lis Bergman och Helena Hagberg fixar brasan i år.

Det blir majbrasa i Sveg även i år. Med både kör och korvförsäljning.
– Det känns bra, att vi kan göra det här tillsammans, säger Helena Hagberg, en av eldsjälarna bakom majbrasan.

Annons

Tillsammans med Kran-Hasse och Gun-Lis Bergman så fixar hon årets Valborgsmässofirande i Sveg. Den tidigare arrangören, Lions, drog sig ur det hela för någon vecka sedan, i samband med att klubben i Sveg aviserade nedläggning. Frågan gick då till Svegs företagar- och utvecklingsförening, att ta över firandet. Det fanns en vilja i styrelsen att stå som arrangörer men SFU hade i slutändan inte möjlighet, bland annat på grund av det korta varslet.

Nu blir det alltså tre eldsjälar som fixar brasan.

– Det har ju varit tradition i alla år, säger Hans-Evert Hansson, mer känd som Kran-Hasse. Han har huvudansvaret för att dra ihop ris till majbrasan.

– Det är ju enkelt att köra ner och lägga upp. Jag gör det inte för min egen skull utan för alla runt häromkring som vill ha ett firande.

Klockan nio på kvällen tänds brasan. Svegs körsällskap och kören från Lillhärdal står för sång och korvförsäljningen är fixad. Något organiserat fyrverkeri blir det inte, för det krävs särkilt tillstånd.

– Det känns väldigt bra att vi kan göra det här tillsammans, säger Helena Hagberg, som driver blomsterbutik i Sveg. Hon har mött många reaktioner efter det tidigare beskedet om uteblivet firande.

– Många har varit oroliga. Många tar sig ju inte härifrån och vill ha den här traditionen.

Annons