Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elektrikern Rasmus möte med myskoxen – ”Han slickade på bilen och släppte inte in mig”

Rasmus Pettersson från Hede har varit elektriker i fem år men aldrig varit med om att bli jagad av en myskoxe när han bara försökte göra sitt jobb. ”Han var riktigt grinig och sprang i full fart mot bilen hela tiden”, säger han om djuret som han först trodde var ”en sådan där lurvig fjällko”.

Annons

Här nedan kan du se filmen som Rasmus Pettersson spelade in när han fick ett oväntat möte.

I torsdags hade Rasmus Pettersson, från firman EDM i Vemdalen, uppdraget att åka till en kund i Tänndalen och dra el i en sportstuga. Kunden själv var inte i stugan men Rasmus hade nycklarna.

När han svängde upp på vägen fick han syn på ett lurvigt djur som stod vid vägkanten. Rasmus trodde det var en långhårig ko och den följde efter bilen hela vägen fram till stugan.

– Sedan ställde sig den där lurviga krabaten framför dörren och släppte inte in mig, berättar Rasmus som ganska snart förstod att det var Härjedalens stolthet, en myskoxe.

Rasmus Pettersson blev sittandes i bilen länge. Han ringde kunden som förstod dilemmat; det skulle bli svårt att få el dragen den här dagen. Myskoxen var helt enkelt mycket irriterad och samtidigt bestämd över vad han ville.

– Han gick till attack mot bilen hela tiden och sprang i full fart fram, sedan tvärnitade han en decimter från bilen, berättar Rasmus som satt kvar.

Några gånger försökte han starta bilen och köra iväg men det gick inte myskoxen med på.

När han en gång gjorde ett försök att gå ur bilen fick han hals över huvud springa runt bilen och kasta sig in på passagerarplatsen.

Efter en första halvtimme i den alltmer kalla bilen passade Rasmus på att smyga sig fram till dörren när det ilskna djuret tillfälligt gått om knuten.

– Då gick han fram till bilen och sedan stod han och slickade på den hela dagen. Det var ju jättehalt den dagen och de brukar ju inte salta men det kanske var salt från vägen. Myskoxen stod i alla fall och slickade hela tiden.

Rasmus som då var inne i huset och jobbade fick en tillfällig paus tills han insåg att han hade glömt spikarna i bakluckan.

Det var bara det att myskoxen slickade på just den delen av bilen.

– Jag gömde mig på andra sidan av bilen och kastade snöbollar på honom och då kunde jag smyga runt till bakluckan och hämta spikarna. Fast då blev han ju väldigt grinig. Det var lite läskigt när han kom i full fart men han var ju inte direkt jättesnabb.

Under tiden ringde sportstugeägaren både en traktorförare och några som Rasmus gissar var naturbevakare som kom på skoter.

– De motade bort honom med skoter och sa åt mig att skynda mig att köra iväg, berättar Rasmus som trots allt lyckades bli klar med sitt uppdrag.

– Fast det tog hela dagen, säger han.

Fotnot:

Under fredagen beslutade polisen och länsstyrelsen att myskoxen skulle avlivas. Myskoxen var enligt uppgifter väldigt gammal och blind på ena ögat. Om beslutet skriver polisen:

”Varken privatpersoner eller naturbevakare från Länsstyrelsen lyckades jaga ut myskoxen från samhället och eftersom den bedömdes vara farlig för människor, togs beslut om avlivning som genomfördes på förmiddagen idag.”