Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En dag i luciakandidaternas liv

/
  • Luciakandidaterna på Hedegården, ett av de äldreboenden som besöks under årets luciaturné genom Härjedalen.
  • Lisbeth Karlsson och Ulla Karlsson hade bänkat sig i Hedegårdens matsal för att lyssna på julsångerna.
  • Övning inleder lördagens turné till Ytterberg och Hede.
  • Stora och små intresserade sig för luciakandidaternas sång på julmarknad i Ytterberg.
  • Åtskilliga timmar i buss blir det för Härjedalens luciakandidater.
  • Stort intresse bland Hedeborna.
  • Röstning. Anethe Kraft i Hede tar hjälp av mamma Ulla Johanssons rygg.
  • Under julkvällen på hembygdsgården i Hede lottas också traditionsenligt vem som blir Hedes egen lucia. Moa Larsson var den lyckliga vinnaren som här får sin krona av Thérese Hampus Halvarsson från Hede kvinnogille.
  • Hela gänget på väg ut på lördagens turné.
  • Utomhus i kylan på Hede Hembygdsgård är det bra att rejäla pälsar finns med.

Att vara kandidat till Härjedalens lucia är ett styvt jobb som kräver sin kvinna. TH hängde på lördagens turné som gick till Ytterberg och Hede. Ett heldagsjobb.

Annons

Lördagen inleds vid halvettiden med sångövning i en samlingslokal på hotell Mysoxen i Sveg. Tillsammans med årets körledare, Gunilla Hedin, har tjejerna valt ut sånger. Under turnén prövar de lite olika för att hitta de som fungerar bäst till kröningen den 12 december.

Ytterberg och julmarknad är dagens första stopp. Det drar lite snålt på höjden men där sjunger kandidaterna inomhus i värmen i Folkets Hus. Efter röstinsamling och mingel går bussen vidare till Hede där första stoppet är Hedegården.

– De var bra och vi äldre vill ju se dem, säger Ulla Karlsson, boende på Hedegården, när hon passar på att lägga en röst på sin kandidat.

Sista stoppet för dagen är julkvällen på Hede hembygdsgård. Nu har klockan blivit fem, mörkret har lagt sig men marschaller, öppna eldar och en jultomte (äkta vara?) sprider en riktigt fin julstämning.

Intresset är stort och runt hundra personer samlas för att se Härjedalens nu påpälsade luciakandidater sjunga ute i vinterkylan och sedan rösta på sin favorit.

Därefter koras Hedes egen lucia, ett arrangemang av Hedes kvinnogille, genom lottning. Den lyckliga blev Moa Larsson.

Vem som blir Härjedalens lucia är ännu oklart men turnén genom kommunen, som började förra helgen, fortsätter även söndag, samt nästa helg och på själva luciahelgen. Funäsdalen, Långå, Sveg, Ytterhogdal är exempel på några av de orter som besökts eller kommer att besökas. Innan det hela är över kommer bland annat samtliga äldreboenden på kommunen ha fått besök av de skönsjungande tjejerna.

– Jobbigt men kul, säger en av kandidaterna.

Annons