Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En doftande premiär med mersmak

/
  • Jenny Winger hade fullt upp med öppna burkar och se till att alla gästerna fick tillbehören
  • En kul grej, och det är roligt att vara med den här dagen, säger Alf Jönsson som agerat förste burköppnare i 25 år.
  • Surtströmming ska ätas på tunnbröd, inget annat, sa Jonas Ahlnäs
  • Efter provsmakning kunde Agne Karlsson konstatera att Röda Ulven är årets vinnare. Men Oskars hade en grym rom, sa han
  • Surströmmingspremiär betyder att doften ligger tät i centrala Hede. Icahandlaren bjuder på fest och det har blivit en tradition för många bybor att ta tillfället i akt för att testa årets strömming.

Surströmmingspremiär betyder att doften ligger tät i centrala Hede. Icahandlaren bjuder på fest och det har blivit en tradition för många bybor att ta tillfället i akt för att testa årets strömming.

Annons

– I år är det faktiskt 40: årsjubileum. Pappa började med ett litet bord 1975 och sedan har vi fortsatt, säger Icahandlaren Peter Eriksson.

Ingen som befann sig i centrala delarna av byn under torsdagen kunde undvika doften när Jenny Winger och Alf Jönsson öppnade de första burkarna. Lukten spred sig och drog direkt på morgonen till sig de första gästerna.

– Jodå, det var till och med några från Vemdalen som åkte hit och käkade frukost, säger Alf och öppnar en burk till.

Över femtio burkar av årets surströmming gick åt under dagen. Det betyder att över 1 000 suringar käkades upp och potatiskokare Peter Eriksson kunde konstatera att drygt 115 kilo potatis gick åt.

Det innebär att Hedeborna, och andra surströmmingsfantaster käkat i sig över 30 000 strömmingar och dryga 3 ton potatis under åren.

– Kul att det kommer mycket folk, att fortsätta bjuda på surströmming premiärdagen ska jag fortsätta med, säger Peter Eriksson.

Folk från grannbyarna tar sig till Hede för att käka och även brukar det dyka upp någon fundersam utlandsturist.

– Men de brukar våga prova efter viss övertalning. I dag har både holländare och tyskar varit här, säger Alf Jönsson.

– Jodå, de tyckte det var gott.

Visserligen gick det någon enstaka kund förbi tälten och rynkade på näsan och undrade vad folk egentligen käkar. Men för de flesta var det rena julaftonen.

– Gratis är gott. sa pensionerade kylskåpsreperatören Åke Cederwall med ett stort leende och ställde sig i kön.

Men som vanligt var den stora snackisen vid borden om vilken strömming som smakade bäst. I Hede är det kamp mellan Röda Ulven och Oskars. Efter en snabbkoll blev det nog en oavgjord match om man ska tro experterna i Hede.

– Nja, Oskars skrällde med sin otroligt fina rom. Den var sagolik men Röda Ulven blir min vinnare. Den var fastare, finare och mer lagrad, sa Agne Karlsson, byns strömmingsexpert.