Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erika flyttar hem och vill vända trenden

/
  • Erika Enckel flyttade hem till Medskogen och startar mjölkproduktion. Jag startar i liten skala och sen får vi se var det slutar, säger Erika.
  • Det var längesedan det fanns en mjölkko i Medskogen. Men nu står fjällkon Kruslin i ladugården hemma hos Erika Enckel. inför sommaren kommer fyra kor till och plötsligt har det blivit fler mjölbönder i Härjedalen
  • Erika brinner för ost och kor. Efter en nybörjarkurs blev hon så intresserad så hon startar upp verksamhet hemma i Medskogen.
  • Det var länge sedan det dök upp en ny mjölkko i Härjedalen. De har försvunnit oroväckande snabbt men nu kanske trenden bryts.

Det finns i dag bara en mjölkgård kvar i Härjedalen. Förutom några gårdar med egna hushållskossor är det familjen Sundeberg i Hede som har mjölkproduktionen i gång. Men det vill Erika Enckel ändra på och startar upp i liten skala.
– Jag kommer att förädla all mjölk själv, säger Erika.

Annons

Det var länge sedan det stod en mjölkko i ladugården hemma på gården hos Erika Enckel i lilla byn Medskogen. Men nu har åtminstone fjällkon Kruslin flyttat in och på vårkanten blir det fler.

– Farmor Karin ler nog i himlen när det kommit mjölkor på gården igen, säger Erika.

Hon är punktjejen som längtade hem och tröttnade på livet i Paris. Där hade hon ett eget litet företag tillsammans med sin dåvarande pojkvän. Paret designade och tillverkade bälten, väskor och andra accessoarer med punkstil i fokus. Efter fyra år fick det vara nog tyckte Erika och bröt med både Paris och pojkvän. Med orden "nu flyttar jag hem och blir bonde" packade hon ihop sina prylar.

– Paris var för mig ocentralt och långt från verkligheten. Nej, jag ville hem.

Väl hemma anmälde hon sig till en ostkurs. En nybörjarkurs och Erika blev fast.

– Det var så himla kul och jag började sedan på Eldrimner i Ås, jag är klar med skolan i vår och då sätter jag i gång på allvar här i Medskogen.

Hennes plan är att göra egen ost, både på familjens fäbod uppe i Uggen om somrarna och i mejeriet hos Alf Wagenius i Bruksvallarna under vinterhalvåret.

– I dag har jag en ko men på vårkanten blir det fyra till. All mjölk kommer jag att förädla själv, säger 32-åriga Erika.

Man kan lätt säga att det blir en kovändning där på gården. Föräldrarna Madeleine och Per-Martin slutade med mjölkkor år 2000 och gick över till köttdjur som de flesta andra härjedalsbönder har gjort. Det mesta av köttet från de 50-tal djuren förädlar de själva och säljer.

– Vi hade 32 mjölkkor, men det var inte lönsamt, säger Madeleine.

Hon och Per-Martin tycker det är kul att dottern sätter fart på gården. Större möjligheter att få mjölklitrarna lönsamma finns då Erika ska förädla själv.

– Jag har inga planer på att bli någon storproducent, nu vill jag först och främst utveckla mig själv och göra något jag verkligen gillar.

– Och det blir en dröm att få komma upp till fäbodvallen, säger Erika som med hjälp av kamrater byggde 350 meter gärdsgård förra sommaren.

När TH hälsar på bakas det matbröd i köket. Madeleines nybakade bröd och Erikas ostar blev en smakupplevelse utöver det vanliga.

– Drömmen är att vi i Medskogen ska kunna producera så mycket som möjligt och kanske bli en genuin matby med allt producerat här.

Annons