Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett ton ny fisk i Akers- och Abborrtjärn

/

Ett halvt ton öring och ett halvt ton regnbåge. Ytterhogdals fiskevårdsområde slår på stort och planterar ut fisk i två tjärnar runt Ytterhogdal inför sommaren.
– Vi vill få lite fart på fisket här igen, säger Håkan Jonsson från styrelsen.

Annons

Det bubblar och plaskar när ett halvt ton öring spolas ut från fisktanken på lastbilen, genom en lång slang och ut i Akerstjärn utanför Ytterhogdal. Någon halvtimme senare görs processen om, men då är det ett halvt ton regnbåge som sätts ut i Abborrtjärn på andra sidan byn.

– Vi vill få lite fart på fisket här igen, säger Håkan Jonsson från styrelsen för fiskevårdsområdet, som lägger ut runt 70 000 kronor på utsättningen av fisk, inräknat transport från fiskodlingen i Ljusdal.

– Bara folk vet att det finns fisk så kommer de. Fisk är viktigast, säger Bertil Persson från Ytterhogdal som är med och hjälper till. Han har stenkoll på fisket i bygden. Fiskevårdsområdet brukar sätta ut både röding och öring i tjärnarna men det vara några år sedan mängden var på totalt ett ton. Och han berättar att det är första gången som regnbåge sätts ut i Abborrtjärn.

För den rörelsehindrade är Akerstjärn mer lättillgängligt, här finns en träbrygga som man kan fiska från. Men då måste man vänta tills midsommar när tjärnen öppnar för de som köper ett fiskekort. Abborrtjärn öppnar tidigare, redan den 6 juni.

Några av regnbågarna som släpptes i var riktiga baddare på runt fyra kilo. Håkan Jonssons stalltips för att få upp dem är dynamit.

– Ja, inte dynamit alltså, utan fiskedraget dynamit. Det brukar fungera, säger han.