Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få intresserade på polisinformation

/
  • Polisen och kommunen informerade om Polisens nya organisation och samarbeten för att förebygga brottslighet. Kommunalrådet Gunilla Zetterström Bäcke och Ingrid Larsson, polis i Sveg och tillförordnad chef för polisverksamheten i Härjedalen och Berg, pratar med de två intresserade besökarna som dök upp i Hede och som ville vara anonyma.
  • – Den nya polisorganisationen ska vara närmare medborgarna, sa Ingrid Larsson, polis i Sveg och tillförordnad chef för polisverksamheten i Härjedalen och Berg, under informationsmötet i Hede.
  • – Polisen ska bli mer närvarande i lokalsamhället, berättar Ingrid Larsson, tillförordnad chef för polisverksamheten i Härjedalen och Berg. Oppositionsrådet Victor Ericsson var en av representanterna från kommunen.

Den nya polisorganisationen har inte intresserad särskilt många härjedalingar. Under tre informationsträffar, Sveg, Funäsdalen och Hede, har bara ett tiotal personer dykt upp.

Annons

Många i Härjedalen vill se fler poliser på plats och kommunen arbetar för samma sak. Men när Polisen informerar om sin nya organisation är intresset njuggt: Två poliser, tre representanter från kommunen och två åhörare. Så såg det ut i Hede, som blev av med polisstationen för några år sedan, i onsdags. Även vid mötena i Funäsdalen och Sveg var det glest med besökare.

– Det är trist att det inte kommer så många när vi lägger ner tid på att åka runt. Det hade varit betydligt roligare att få träffa fler, säger Håkan Modin, tillförordnad chef för Polisen i Jämtland.

Polisen har blivit en enda myndighet i hela landet och Härjedalen är en del av ett lokalpolisområde tillsammans med Berg, Åre, Krokom och Strömsund, som i sin tur ligger under polisområde Jämtland. Antalet poliser i Sveg och Funäsdalen är oförändrat men den nya organisationen gör att två poliser i Svenstavik blir mer lättillgängliga för Härjedalen.

Under mötet berördes även frågan om mer polisresurser till Härjedalen under turistsäsongen och de långa avståndens betydelse.

Ingrid Larsson, polis i Sveg och tillförordnad chef för polisverksamheten i Härjedalen och Berg, säger att det handlar mycket om att arbeta långsiktigt och brottsförebyggande och om att skapa dialog och samarbeta. Kommunalrådet Gunilla Zetterström Bäcke talade varmt om de samarbeten som finns mellan kommunen och Polisen: Trygghetsrådet, Folkhälsorådet och Ungdomsrådet.

Den senaste tiden har också grannsamverkansgrupper startat i flera byar.

– Det senaste är att jobba ihop med paketutlämnare. Det kommer in mycket droger med post, säger Ingrid Larsson

Under nästa år kommer Polisen att hålla möten i bygderna igen och ge medborgarna möjlighet att påverka vad Polisen ska jobba med i lokalsamhället.

– Jag hoppas att det kommer många fler när vi ska ha medborgardialoger, säger Håkan Modin.

Annons