Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facken känner igen sig i beskrivningen av nuläget - "Det mesta visste vi redan"

/
  • – Om det finns brister i ledningen så genomsyrar det ofta hela organisationen Här har kommunledningen ett stort ansvar, säger Catarina Bäckman, Akademikerförbundet SSR.

Akademikerförbundet SSR och Sveriges ingenjörer tycker att kommunens nuläge beskrivs korrekt i rapporten.

Annons

– Jag har inget att ifrågasätta i analysen av nuläget. Resultaten visar att det brister i ledarskap och att det krävs krafttag i samordningen. Nu är det upp till förtroendevalda chefer och tjänstemän att visa om de tar det på allvar, säger Catarina Bäckman, Akademikerförbundet SSR. 

Hon anser att framtidstro skapas genom tydliga mål, delaktighet och öppenhet och menar att där kan sociala medier spela en stor roll.

– Om det finns brister i ledningen så genomsyrar det ofta hela organisationen Här har kommunledningen ett stort ansvar, säger Catarina Bäckman.

Hon tycker också att visionens mål måste bli synliga och tillämpas.

– Pratar man om äkthet och närhet bör man finnas tillgänglig på lokalkontoren. Att möta medborgarna på plats och diskutera lokala frågor ger större förståelse för människors behov och verklighet. Det är också en fråga om service, säger Catarina Bäckman.

Om analysen tas på allvar tror hon att det inom en snar framtid kan skapas en positiv förändring men att det skulle kräva självkritik, vilja och mod.

– Det är frågan om denna självkritik, vilja och mod finns, säger Catarina Bäckman.

Ann-Kristin Olofsson, Sveriges ingenjörer, menar att det mesta av det som kommit fram i rapporten är känt sedan tidigare.

– Det mesta visste vi redan, till exempel att obekväma beslut, som både politiker och tjänstemän ska fatta, gärna hänvisas till någon annan instans. När det gäller att umgås över gränserna är det bara att bete sig hyfsat mot varandra. Det är självklart att vi ska respektera varandra och olika åsikter. Om man har vanligt sunt bondförnuft och beter sig som folk brukar det går bra.

Hon har svårt att tro att det skulle fungera med en nämnd eftersom det måste finnas en myndighetsnämnd som har tillsyn över myndighetsuppdragen.

– Om samhällsbyggnadsförvaltningen skulle begå ett miljöbrott måste det finns någon som granskar det, och det kan inte vara samma nämnd, säger Ann-Kristin Olofsson.

Hon tycker att visionen livskraft, äkthet och närhet är svårtolkad, speciellt när det gäller att tillämpa den.

– Nu finns det en tolkning – så den har blivit något mer begriplig – men den är inte lätt att leva efter.

Annons