Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fångade unika lodjursbilder med kameran

/
  • – Vi satt och tittade på varandra och lekte tysta leken. Dessbättre blev de inte rädda när jag lät slutaren gå i kameran. Men efter ett tag började de vrida på sig och hoppade ner och sprang till skogs. Kanske det var mamman som lockade, säger Tomas.
  • Två nyfikna unga lodjur lyckades Tomas Gustavsson fånga upp med kameran när han en sen eftermiddag tog en tur med bilen i Långå.

Två nyfikna unga lodjur lyckades Tomas Gustavsson fånga upp med kameran när han en sen eftermiddag tog en tur med bilen i Långå.
– Helt osannolikt, vi satt där och lekte tysta leken och tittade på varandra i flera minuter, säger Tomas.

Annons

Det blev riktigt fantastiskt fina bilder som han lyckades få. Det är få förunnat att lyckats fånga ett lodjur på nära håll med kameran men Tomas från Västerås lyckades klämma till med två. Båda troligen årsungar som hoppat upp på en rotvälta och länge poserade framför hans kamera.

– Att de var unga kanske förklarar att de inte var så skygga, vi satt i 7-8 minuter och tittade på varandra.

Tomas Gustavsson bor i Västerås men när hans fru Ulrika är från Långå har de en stuga i byn och är ofta i Härjedalen. Att han på eftermiddagen plockade med sig kameran och tog en tur med bilen är inte ovanligt.

– Eftersom jag är konstnär använder jag kameran för att t minnesbilder. Det kan vara allt från skuggor, träd eller något annat som kan hjälpa mig när jag sätter i gång och målar, berättar Tomas.

Det hade börjat skymma när han åkte iväg från stugan. Svängde upp på en mindre väg ett par kilometer bort då han plötsligt såg ett djur ståendes på en rotvälta.

– Ett lodjur, jag stannade, plockade fram kameran, vevade försiktigt ner fönsterrutan. Men just när jag började ställa in skärpan hoppade ett lodjur till upp.

Lodjuren satt bredvid varandra och verkade vara lika nyfikna som den bilburne Tomas.

– Vi satt och tittade på varandra och lekte tysta leken. Dessbättre blev de inte rädda när jag lät slutaren gå i kameran. Men efter ett tag började de vrida på sig och hoppade ner och sprang till skogs. Kanske det var mamman som lockade, säger Tomas.

Han bedömer att avståndet var 5-6 meter och något långt teleobjektiv behövdes inte. Men eftersom mörkret hade börjat komma den här dagen med lite snöfall vara han rädd att bilderna inte skulle bli så lyckade.

– Jag är absolut ingen proffsfotograf, men när jag såg bilderna i datorn kände jag mig ganska nöjd.

Annons