Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem friades för grovt jaktbrott – söker ersättning från staten

/
  • De fem vargjaktsmisstänkta männen ställdes inför rätta i Mora tingsrätt. De friades av domstolen och nu kräver de ersättning från staten.

Nu söker männen från Härjedalen som friats för grovt jaktbrott, efter att de varit misstänkta för att ha jagat varg i Dalarna ersättning från staten. Det, för att de bland annat suttit frihetsberövade, fått sina vapen återkallade och utpekats som brottslingar under en lång tid.

Annons

Det var den 6 maj 2012 som männen från Härjedalen greps i Dalarna.

De misstänktes för grovt jaktbrott för att de ska ha varit ute och jagat varg. Själva hävdade de att de rekade inför bäverjakten. Ingen död varg eller spår av någon skadad varg har påträffats, bara skoterspår som visar att de spårat varg, vilket inte är olagligt. Det påpekade även männens advokater i rättegången som startade i november 2014. Åklagaren yrkade på två års fängelse för männen som till slut friades i både Mora tingsrätt och i Svea hovrätt.

Nu söker fyra av de fem männen om ersättning för tiden de suttit anhålla från Justitiekanslern, JK och enligt deras advokat hoppas de att ersättningen ska innehålla pengar för mer än bara tiden de varit frihetsberövade.

– Formellt sett är det bara för ersättning enligt den lagen, men vi menar att det finns skäl till en förhöjd ersättning utöver den praxis som JK brukar betala ut i det här fallet, säger männens advokat, Åke Söderman.

Den praxis som gäller för en person som suttit frihetsberövad är 3 000 kronor för det första dygnet. Efter det är det 1 000 kronor per dag samt inkomstbortfall och för utgifter.

Anledningen till att männen och advokaten tycker att JK borde frångå praxis är flera.

– De har blivit klandrade som brottslingar under en väldigt lång tid innan det här har blivit avklarat och det brukar JK väga in. Det finns det tabeller för. Sedan har de varit berövade sitt fritidsintresse på grund av det här eftersom deras vapen återkallats. En av dem fick vänta tills de i stort sett var klara i hovrätten så det är sådana saker vi fört in så vi får se vad Justitiekanslern säger, säger advokaten.

Vad handlar det om för summor?

– Det är olika inkomstförluster för alla och sedan beror det på hur länge vapnen har varit återkallade. Sedan har de varit frihetsberövade olika länge också, säger Åke Söderman.

Enligt Åke Söderman kommer även den femte mannen att lämna in en ansökan.

Annons