Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Feriejobb ska matchas mot ungdomars egenskaper

/
  • Simon Thunell, Maria Busk och Linn Kvarnström funderar på att söka sommarjobb inom kommunen.

Kommunen arbetar för att få till årets feriejobb. I år hanterar de ansökningarna på ett nytt sätt, det efter synpunkter som kom in förra året.
– Nu vill vi matcha ungdomarnas egenskaper med arbetsgivarens önskemål, säger Johan Höglund på kommunen.

Annons

Under tre veckor får ungdomar en chans att jobba inom kommunen, men också hos företag och föreningar. Sammanlagt finns det nu 99 platser.

– Jag kan inte svara just nu på om vi kommer ha platser till alla som söker, men förra året hade vi 120 platser och alla som sökte fick jobb, säger Johan Höglund som är kontaktperson för feriejobben.

Kommunen fick förra året förslag på förbättringar från arbetsgivarna och därför kommer det nu ske förändringar.

– Vi var ute lite för tidigt förra året. Vi hade också ett först till kvarn system på internet. Nu får de skicka in ansökan som vi samlar och går igenom. Sedan sätter vi dem på den arbetsplats de passar bäst på efter deras egenskaper, men också det som arbetsgivarna söker, säger Johan Höglund.

Sedan två år tillbaka går det att söka sig till föreningar och förra året fick också företag chansen.

Lisa Fellman hade tidigare hand om sommarjobbarna på Gammelgården i Sveg, men hon vet inte om de kommer ta emot fler i år.

– Vi får se om någon annan kan ta över ansvaret. Det fungerade sådär förra året, första perioden gick bra men när det blev andra perioden så dök ingen upp.

Hede färg och måleri ser positivt på konceptet med feriearbetare och de har anmält sitt intresse för första gången i år.

– Jag har själv två ungdomar som söker feriejobb och jag tycker det är bra att man kan söka sig till företag och föreningar med. Ungdomarna kan välja och vraka och kanske hitta något som de vill jobba med i framtiden, säger Camilla Westlund på Hede färg och måleri.

Kommunens sommarjobb kostar ungefär en miljon varje år men ändå är det ungdomar som tycker att de tjänar för lite på jobben.

– Det är dåligt betalt och bara tre veckor, jag vill jobba längre. Men samtidigt är det bra att det finns, säger Linn Kvarnström som kommer söka jobb hos kommunen.

Annons