Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Film dygnet runt och skådespelarbesök på Tännäs filmfestival

/

Tännäs filmfestival bjuder som vanligt på film hela första helgen i oktober på GT-gården i Tännäs. I år är det extra festligt när filmfestivalen fyller 25 år och gästas av skådespelaren Mikael Rahm.

Annons

Några av höjdpunkterna under helgen är de svenska filmerna Så och på jorden, Miraklet i Viskan och dramadokumentären om Ingrid Bergman, Jag är Ingrid. Som nattbio visas den kritikerrosade georgisk-estniska filmen Mandarinodlaren och på lördagskvällen brittiska dramat Kvinnan i guld och thrillern Everest.

På fredag och lördag finns skådespelaren Mikael Rahm på plats efter visningarna av Så ock på jorden och Miraklet i Viskan. Han har roller i båda filmerna 

– Det ska bli underbart roligt att komma till Tännäs. Det är så kul att det finns filmfestivaler i glesbygden, säger Mikael Rahm.

Han bor i byn Funäs, med sex invånare, i Myssjö.

– Jag älskar att bo här. Jag är besatt av det och kämpar för glesbygdsberättande och dialekter.

Mikael Rahm spelar en fängelsekund, som inte vill lämna fängelset, i Miraklet i Viskan. I Så ock på jorden spelar han Tjock-Holmfrid som är med i kören och som kan gråta så bra.

– Jag tänkte på landstinget och deras kultursatsningar, så det var inga problem att gråta, säger Mikael Rahm.

Han har just blivit friskförklarad från en aggressiv cancer i tungan och mår bra trots strålskador i käke och mun.

– De här två filmerna är mitt första och andra försök att komma upp på banan igen.

Det Mikael Rahm helst vill vara känd för är att han läser kärleksdikter på jamtska av Elsa Wallén och framför visor av Alan Kristensson. Troligen är Mikael Rahm, åtminstone på riksplanet, mer känd för sina roller i Saltön, Män som hatar kvinnor, Låt den rätte komma in och Höök. Själv anser han att den bästa insatsen han har gjort är som dieselsmugglare i Höök. 

– Bor man på glesbygden få man inga större roller, för man finns egentligen inte. Mitt stora intresse ligger i att berätta berättelser härifrån. Det görs sällan. Görs det blir vi karikatyrer. Storstaden glömmer bort att det är riktiga människor som bor här. Det är tillåtet att ha fördomar mot oss som bor här, jag upplever det som ren rasism. Skulle man göra lika mot svarta, homosexuella eller samer skulle det bli anmält, säger skådespelaren Mikael Rahm.

 

 

Annons