Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Film med rötterna och fötterna i Härjedalen

/
  • – Filmen är en kärleksförklaring till den svenska naturen. Jag känner mig säker i skogen och för oss svenskar är skogen läkande, säger Jenny Larsson.
  • Jenny Larsson, på Funäsdalsbergets topp, förebereder sig inför ett arbete.
  • Jenny Larsson.

Naturen i Härjedalen spelar en viktig roll i Jenny Larssons film The Forest Diaries, Dagbok från skogen. Filmen har visats på en filmfestival i Florida och kommer att visas på Norrköpings filmfestival i höst.

Annons

Jenny Larsson flyttade från Härjedalen när hon var två år. Hon växte upp i Skaverås utanför Värnamo men har alltid tillbringat mycket tid i Härjedalen hos sin pappa Tage Larsson Söromsjön och hos farföräldrarna i Funäsdalen.

Filmen är inspelad i Härjedalen och Småland på platser som Jenny har starka känslor för. Hennes bror Erik Larsson och tremänningen Cecilia Wagenius har filmat scenerna i Härjedalen. De är tagna på Flatruet, Ramundberget, Söromsjön, Lossen och på flera platser mellan Tännäs och Funäsdalen.

– Filmen är en kärleksförklaring till den svenska naturen. Jag känner mig säker i skogen och för oss svenskar är skogen läkande. Det är en stor kontrast till hur ’floridianerna’ förhåller sig till skogen; för dem är den skrämmande och hotfull.

Trots att Jenny har tillbringat mycket tid hos sin farfar Axel och farmor Märta tycker hon att hon har fått ut för lite av dem, de hade svårt att berätta och visa.

– Det är något med härjedalingar … de är arbetsmyror, förhäver sig inte, är praktiskt lagda, ärliga och samlar till vintern men de är förtegna. Kunskapen var tyst. Det var särskilt svårt att få kunskap från den generationen. Jag hade velat ha så mycket mer, de är mina rötter. Hur ska jag kunna gå framåt i tiden utan den kunskapen.

Jenny ville söka vem hon är och varför hon känner och reagerar som hon gör. Samtidigt har hon alltid med sig frågan om vad dans är och var dansens gränser går. Det var upphovet till filmen The Forest Diaries, som sponsrats av Swea, det internationella nätverket för svenskor utomlands.

I Jennys nuvarande hemtrakter i Hollywood, Florida, har filmen The Forest Diaries visats tillsammans med en utställning och en dansföreställning. Nu ska hon ta projektet vidare. Hon har fått 500 dollar från en fond för att skapa en dansföreställning i ovanlig i miljö. Efter lång tids letande har Jenny hittat en skogsliknande park, något som är svårt att hitta i Florida.

– Jag är på väg hem till Sverige men jag vet inte när det blir. Det kommer att ta några år. Jag vill bo på landet men det måste också finnas lämpliga jobb, säger Jenny Larsson.

Här kan du se delar av The Forest Diaries

Annons