Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filmstudio har återuppstått efter något års vilande tillvaro

/

Premiären ägde rum förra månaden då filmen Miraklet i Viskan visades. Ytterligare fyra filmer kommer nu att visas fram till mitten av december.

Annons

– När Folkets Hus-föreningen gick i konkurs och biografen stängde kändes det extra angeläget att starta filmstudion igen. Till premiären kom 30 personer. När vi visar nästa film hoppas vi att dubbelt så många kommer, säger Lasse Lohmander som är ordförande i den nya styrelsen för Svegs Filmstudio.

Han är själv filmvetare och har i många år även arbetat som kulturansvarig i kommunen.

– Jag brinner för smal kvalitetsfilm från alla hörn av världen. Det är inte bara i USA som filmer görs, säger han.

Var tredje vecka öppnas biografen i Folkets Hus för filmstudions filmkvällar. För 250 kronor får medlemmarna se samtliga planerade filmer. På tur står den fransk-mauretanska filmen Timbuktu. Den visas nu på söndag. I november visas den isländska filmen Om hästar och män samt den japanska animerade filmen Sagan om prinsessan Kaguya.

Årets visningar avslutas 13 december med den danska filmen En andra chans.

– Vi räknar med att fortsätta med en ny serie filmer efter nyår, men vi har inte än bestämt vilka filmer det blir, säger Lasse Lohmander.

Planerar ni även för andra aktiviteter?

–Det vore roligt att kunna bjuda in en regissör. Själv brinner jag även för äldre animerad film så det kanske också kan bli en aktivitet kring detta.

Hur säker är du att ni får fortsätta använda biolokalen med tanke på konkursen?

– Jag är inte orolig. Kommunen äger ju fastigheten och man har investerat 950 000 kronor i digital utrustning i biografen. Vi har även fått förfrågan om att ta över den ordinarie bioverksamheten, men inte tagit ställning till det än, säger Lasse Lohmander.

Annons