Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fjällhälsan vill fortsätta samarbeta med regionen om mottagning på Skalet

/

Det är mest bara positiva toner från Bengt Liljemark, ordförande för den privata hälsocentralen Fjällhälsan i Hede, när man nu beslutat sig för att fortsätta samarbetet med regionen kring mottagningen på Vemdalsskalet.
– Vi behåller vår kundnivå, säger han.
Annat lät det när planerna för regionens filial på skalet presenterades för två år sedan.

Annons

– Vi är överens om att fortsätta, säger Bengt Liljemark, ordförande i den ekonomiska föreningen Sjukvårdens utveckling i Hede/Vemdalen, som driver Fjällhälsan i Hede.

När dåvarande landstinget drog igång läkarmottagningen på Vemdalsskalet inför säsongen 2013/2014 var det andra tongångar i Hede. Det talades om att landstinget försökte slå undan benen för Fjällhälsan genom att "stjäla" patienter, framför allt då turister, från Fjällhälsan. Men något tapp har det inte blivit enligt Bengt Liljemark.

– Vi har samma kundnivå i dag som vi hade för tio år sedan, trots att det bor 400 färre i vårt upptagningsområde. Men det tillkommer patienter från andra byar runtomkring. Vi får också in patienter från andra regioner, säger han.

Men den oron som fanns när läkarmottagningen på Skalet drog i gång, var den helt obefogad?

– Nej, om det sett ut som det gjorde i början och fortsatt så hade läkarmottagningen kunnat bli ett hot mot oss, men som det utvecklat sig nu är den snarare ett tillskott.

I avtalet som finns delar Fjällhälsan och Region Jämtland/Härjedalen på både eventuella överskott och underskott som blir från läkarmottagningen på Vemdalsskalet under en vintersäsong. Det finns också ett visst samarbete kring personal och administration. Förra säsongen renderade avtalet närmare 400 000 kronor till Fjällhälsan.

Elin Lemon, C-politiker i region Jämtland/Härjedalen från Herrö, har under lång tid engagerat sig i Fjällhälsans framtid. Även hon är nöjd med utvärderingens resultat men tycker det är viktigt att den nästa år görs tidigare än vad som skett i år. Utvärderingen gjordes bara fyra dagar innan kontraktet gick ut mellan Fjällhälsan och landstinget gick ut.

"Jag lyfte frågan i regionfullmäktige om utvärdering redan i början av juni och fick svar att det skulle ske skyndsamt. Jag kommer att fortsätta följa och bevaka filialen i Vemdalsskalet och dess utveckling." skriver hon i en kommentar till tidningen.

När regionen drog i gång på skalet 2013 öppnade också Fjällhälsan en filial i Vemdalen som nu har öppet en dag i veckan samt på beställning. De öppettiderna kommer att utökas när vintersäsongen drar i gång.

Läs också:

http://www.tidningenharjedalen.se/jamtland/harjedalen/landstinget-flortar-med-fjallhalsan-2

http://www.tidningenharjedalen.se/jamtland/harjedalen/kampen-om-patienterna-i-full-gang-2

http://www.tidningenharjedalen.se/jamtland/harjedalen/patientintakterna-pa-skalet-gav-nara-1-9-miljoner-kronor

http://www.tidningenharjedalen.se/jamtland/harjedalen/regionen-och-fjallhalsan-samarbetar-pa-skalet-1

Annons