Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flygläger på Hedlanda för ungdomar från när och fjärran

/
  • Några i lägergänget väntar på sin tur: längst fram från vänster. Sandra Mogerud, Stockholm, och Leah Dahl, Storlien. I mitten Elias Holm, Kungsägen, Robin Ekroth och Aron Andersson från Vemdalen och längst bak Filip Montelin, Alnö och Jon Westerlund, Vemdalen.
  • Emma Krey från Uppsala berättar om sin flygtur för Ragnar Dillner.
  • Leah Dahl och Aron Andersson tar plats i cockpit för en flygtur.
  • Kjell Åke Jonsson från Östersund, chefspilot frivilliga flygkåren i Jämtland, visar kusinerna Stina Andersson, Norrköping och Victoria Johnsson, Uppsala, hur man viker kartan som sak med i cockpit.
  • Ragnar Dillner förklarar hur klaffarna på ett flygplan fungerar.
  • Ebba Eskilsson, Hackås och Klara Larsson, Östersund efter avslutad flygtur.
  • Piloten Jon Nordström från Hede berättar om sina flypupplevelser.
  • Pipern drar iväg mot Björnrike.

– Det var jättehäftigt. Jag fick pröva att styra också!
Emma Krey från Uppsala var en av 13 ungdomar som samlades till flygläger i Hede under förra veckan.
På schemat stod en flygtur över Härjedalen.

Annons

Solen i det närmaste gassar över Hedlanda där lägergänget samlats för lördagens flygtur. Det är Young Pilots i Jämtland/Härjedalen, Frivilliga flygkårens ungdomsverksamhet, som står som lägerarrangör och det är första gången organisationen har ett flygläger i Hede.

– Det handlar om att få unga intresserade av att flyga, att väcka flygintresset i tidig ålder, säger Jon Nordström från Hede, som själv är utbildad pilot och spakar ett av sportflygplanen för dagen, en Cessna. Kjell Åke Jonsson från Östersund, chefspilot för FFK Jämtland är pilot i det andra planet, en Piper.

Under veckan har ungdomarna, i åldern 15-18 från Norrköping i söder till Storlien i norr, bland annat haft teorilektioner om väder och navigation och besökt flygmuseet på Teknikland i Östersund. Men höjdpunkten för många var nog ändå lördagens flygtur från Hedlanda, där ungdomarna fick pröva på att navigera.

– Det var skitkul, säger Leah Dahl från Storlien efter flygturen i Cessnan tillsammans med Aron Andersson, Vemdalen.

Lägret, som är det första som Young Pilots anordnar i Hede och på Hedlanda, har gett mersmak. Ragnar Dillner från Hedlanda flygförening, som driver flygplatsen och hjälpt till med arrangemanget, tror på en fortsättning.

– Det finns ju ett intresse från ungdomar häromkring. Och det är kul för dem att åka på läger och träffa andra ungdomar. Sedan är det också ett sätt för oss att ännu mer sätta Hedlanda på kartan, säger han.