Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkets Hus i Sveg går i konkurs

/

Inom de närmaste dagarna kommer Jan-Erik Hagström, ordförande för Folkets Hus föreningen i Sveg, att begära föreningen i konkurs.
– Vi har inga pengar kvar, så enkelt är det, säger han.

Annons

Folkets hus föreningen i Sveg, som driver Folkets Hus och folkparken Storön, har under en längre tid dragits med ekonomiska problem. Som TH tidigare har berättat har föreningen valt att inte arrangera några evenemang på Storön i sommar, delvis på grund av brist i kassan. Och nu väljer alltså styrelsen att kasta in handduken.

– Vi har kämpat och försökt att få det gå ihop, men vi räcker inte till helt enkelt. Det finns inga pengar kvar och vi kan inte driva det längre, säger Jan-Erik Hagström, ordförande för Svegs Folkets hus och park.

Det är Härjedalens kommun som äger själva fastigheten Folkets Hus och enligt en utredning från 2013 får föreningen drygt två miljoner kronor per år i direkta och indirekta bidrag för att driva Folkets hus och Storön. Men Jan-Erik Hagstöm menar att siffrorna inte stämmer.

– Vi får en halv miljon i bidrag inte ett öre mer. Och vi har inga intäkter och fem anställda. Det går inte ihop.

Om ni inte ordnar några danser får ni ju inga inkomster heller?

– Jo, men vi kan ju inte chansa heller. En orkester kostar väldigt mycket pengar i dag och det blir ett väldigt risktagande. Det kan gå helt åt skogen i stället. I det här läget är det konkurs som gäller. Folk ställer inte upp och kommer på arrangemangen. Det är det som är problemet.

Inom de närmaste dagarna kommer föreningen att lämna in en konkursansökan till Östersunds tingsrätt och en konkursförvaltare tar över driften av Folkets Hus och bestämmer vad som ska hända. Denne fattar också beslut om den statliga lönegarantin som ska se till att de anställda får ut sin innestående lön och lön för eventuell uppsägningstid.

Vilka övriga fordringsägare som finns vill inte Jan-Erik Hagström kommentera. Han vet inte heller i dagsläget vad som händer med turistbyrån i Sveg som också drivs av Folkets Hus föreningen.

– Det blir upp till konkursförvaltaren att reda ut, säger han.

Vad händer med folkparken Storön?

– Vi ska försöka undanta den från konkursen. Styrelsen är densamma men Storön har ett annat organisationsnummer sedan gammalt. Vi får se hur det går.

Tidigare i vår bildade kommunen en arbetsgrupp för att diskutera framtiden för Folkets Hus. Jan-Erik Hagström sitter med i den gruppen.

– Arbetet där har precis kommit i gång och kommunen vet om att vi tänker begära föreningen i konkurs. Diskussionerna om framtiden för Folkets Hus fortsätter. Man måste försöka hitta nya arrangemang, säger han.

Annons