Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forbönderna togs emot av storpublik

/
 • Strax före ett på tisdagseftermiddagen kom forbönderna in på Malmplatsen, en spektakulär höjdpunkt under invigningen av marknaden i Röros.
 • Norska idolstjärnan Astrid Sugaren sjöng sin nya singel
 • Norska idolstjärnan Astrid Sugaren sjöng sin nya singel
 • Ett härjedalskt inslag på scenen avslutade invigningsceremonin. Peder Persson sjöng sin
 • 87 hästar med slädar kom in mot Röros under tisdagsförmiddagen. Ett skådespel av stora mått.
 • Einar Westlund från Hedeviken är äldst i forbondetåget med sina 77 år.         – Åldern börjar märkas men det är fantastiskt roligt att vara med. Jag har sagt att det här är sista året, men det har jag trott förut någon gång också, säger Einar till TH.
 • Jenneli Hellström, Hede, är en av de yngre forbönderna. Hon åkte med sin far Patrik men om några år kan det tänkas att hon tar steget fullt ut och kör ett eget ekipage.

Under tisdagen invigdes upplaga 162 av Rörosmarknaden. Många härjedalska bidrag fanns med under invigningen. I det 87 ekipage långa forbondetåget fanns flera härjedalingar och på scenen framfördes "Östtrönder" av Peder Persson och Rune Westlund.

Annons

När TH anlände Röros var det mulet och snö i luften men som vanligt när invigningsceremonin drog i gång klockan 12 så sprack molntäcket upp.

– Så var det i fjol och året innan, förklarade Hans Vintervold, ordförande i Röros kommunstyrelse.

En rad uppträdanden inledde invigningsakten och som sista inslag före forböndernas kortege kom ett härjedalskt inslag. Peder Persson förklarade från scen sin kärlek till Norge och tillsammans med Rune Westlund så framförde de "Östtrönder". Publiken stortrivdes och även arrangören kunde blunda för att de två herrarna drog över tiden i sitt inslag med drygt sju minuter.

– När jag kom upp på scenen såg jag att vi hade tre minuter på oss, låten är ju längre så det var redan kört, förklarade Peder Persson som körde både försnack, mellansnack, allsång och även en nyskriven vers till låten som är toppar listan som mest spelad i Röros lokalradio.

– Det är ju väldigt hedrande att få spela på invigningen, summerade Rune Westlund som lyckades övertyga Peder om att de skulle tacka ja när frågan kom om deras deltagande.

Direkt efter deras uppträdande kom forbönderna in. Som traditionen ger var det forbönderna som startar i Klövsjö som hade äran att åka först in på Malmplatsen inför den stora publikskaran.

– Det var ju Jöns Fahlén och Olle Grubb som återupptog det här med forbonderesor i början av 80-talet och utan deras initiativ hade de knappast funnits i dag. Därför får Klövsjö forbondesällskap inleda, förklarar Gunnar Ahlzen som styrde in hästen Qdox först på Malmplatsen.

När forbönderna passerat Malmplatsen för att sedan samlas vid slagghögarna några hundra meter ovanför så kände de flesta i den stora publiken att invigningen var avklarad. Lockelsen att gå upp och titta på alla hästar och få en pratstund med forbönderna gjorde att de flesta redan gått iväg innan själva öppningen av marknaden gjordes av klimat- och miljöminister Tine Sundtoft.