Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagare misstänks för miljöbrott efter grusbrytning

/

Grusbrytningen i en ås av naturgrus i Härjedalen kan vara olaglig. Nu polisanmäler länsstyrelsen en företagare för miljöbrott. Företagaren själv hävdar att han haft kontakt med myndigheten inför brytningen.

Annons

En företagare i Härjedalen misstänks för miljöbrott efter att ha utfört en omfattande brytning av grus på en fastighet i kommunen. Länsstyrelsen har stoppat arbetet och enligt en polisanmälan har det inte skett vare sig någon prövning av tillstånd för brytning eller något samråd med myndigheten innan arbetet startade. Brytningen har pågått i en åsbildning, troligen uppbyggd av naturgrus som generellt sett har höga naturvärden "vad gäller naturvård, kulturmiljö och grundvatten" enligt länsstyrelsen.

Myndigheten menar också, med tanke på hur stort grustaget är, att det skett brytning under lång tid i området. Länsstyrelsen vill nu veta hur länge brytningen pågått, vem som utfört jobbat och vad gruset har använts till. Grusbrytning för försäljning måste ha tillstånd enligt miljöbalken

Företagare hänvisar, enligt anmälan, till flera kontakter med både kommun och länsstyrelse. Enligt företagaren var det kommunen som ville ha hjälp att få bort delar av åsen, för att bygga ut en avloppsanläggning. Och en miljöhandläggare från länsstyrelsen har varit på plats och hävdat att det inte behövdes något tillstånd för det arbetet. Men det finns ingen dokumentation av det mötet.

Länsstyrelsen menar att det kan handla om ett miljöbrott och lämnar nu över ärendet till polisen för vidare utredning.

Annons