Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Författarbesök med tyst minut

/

Tisdagens författarbesök av Folke Schmanski, Mankellstipendiat, inleddes med en tyst minut för att hedra den nyligen bortgångne Henning Mankell.
– Min bok är lite i hans anda, säger Folke Schimanski.

Annons

Under två veckor bor författaren Folke Schimanski och sambon Vivi Karlsson i Mankellgården i Överberg. Tisdagens föreläsning i Mankellrummet på Medborgarhuset handlade om Folke Schimanskis egen bok "De bortglömda", om andra världskriget i Afrika, Asien, Oceanien och Latinamerika.

Han berättade bland annat om de hundratusentals afrikanska soldater som slogs med de allierade mot Hitler. Trots deras insatser dröjde det lång tid innan de fick ett erkännande från resten av världen.

– När Charles de Gaulle höll sin segerparad i Paris, då fick inte de afrikanska soldaterna vara med. Det skulle bara vara vita, berättar Folke Schimanski.

Varför är det viktigt att berätta deras historia?

– VI har en väldig europeisk och amerikansk syn på andra världskriget, men det var ju faktiskt ett världskrig som påverkade miljontals människor världen över. I dag tänker vi globalt och vi måste hitta det här perspektivet. Det förklarar också mycket om hur världen ser ut i dag, säger Folke Schimanski.

Tillsammans med sambon deltog han i den tysta minut som inledde föreläsningen, för att hedra Henning Mankell.

– Det är han som gjort det möjligt för oss att ha det här rummet, säger Anita Persson, bibliotekarie.

– Den här boken är lite i Mankells anda. Han kämpade för mänskliga rättigheter, säger Folke Schimanski.

Annons