Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt ledigt med lön för mammografi, läkar- och tandläkarbesök - tills vidare

Kommunanställda i Härjedalen som vill besöka mammografin, läkare eller tandläkare på betald arbetstid får fortsätta med det. Åtminstone tills vidare.

Annons

Härjedalens kommun har sedan länge en mer generös tolkning, än många andra kommuner, av kollektivavtalets allmänna bestämmelser när det gäller läkar- och tandläkarbesök samt besök på mammografin. Sådana besök får kommunanställda göra på betald arbetstid. Förra året kostade det kommunen drygt en miljon kronor. Pengar som HR-avdelningen ville spara in genom att dra in den förmånen för kommunens anställda.

Förslaget, som kritiserats av fler fackliga organisationer, behandlades av kommunstyrelsen i onsdags och skickades tillbaka till HR-avdelningen.

– Vi vet att det kostar pengar men frågan är vad det skulle kosta om våra anställda inte hade den här förmånen, säger Gunilla Zetterström Bäcke (S), kommunalråd i Härjedalen.

HR-avdelningen jobbar med en så kallad personalekonomisk analys där man bland annat går igenom vilka förmåner som kommunanställda har. Kommunalrådet säger också att det vore olyckligt att bryta ut just den här förmånen ur den analysen.

Annons