Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förvaltningen har köpt konsulter för 3,7 miljoner kronor i år

/

Socialförvaltningen har köpt konsulter för 3,7 miljoner kronor hittills i år, enligt en sammanställning som TH har gjort. Det är främst socialsekreterare och en enhetschef inom individ- och familjeomsorgen samt sjukskötersketjänster.

Annons

Förklaringen socialförvaltningens chef i Härjedalens kommun ger till att de har spenderat så mycket pengar på konsulter är bristen på socialsekreterare och sjuksköterskor som gör det svårt att rekrytera.

– Att anlita konsulter är helt nödvändigt för att uppfylla de lagkrav vi har. I princip har vi inte haft några behöriga sökande till tjänsterna trots att mycket kraft och resurser har lagts ner för att rekrytera. Konkurrensen är hård, säger socialförvaltningens chef Denise Wallén.

Under 2014 och 2015 har fem socialsekreterare slutat i kommunen och sex nya har anställts. Totalt finns det åtta anställda socialsekreterare och fyra konsulter med samma titel. Det finns även en konsult som är enhetschef.

TH har fått indikationer på att det finns brister i arbetsmiljön och ett missnöje med ledningen inom socialförvaltningen. Frågan är varför så många socialsekreterareslutar? Kan det bero på något på arbetsplatsen?

Denise Wallén vill inte specifikt kommentera enskilda arbetsplatser eller förhållande och säger att hennes svar är generellt.

– Vi jobbar ständigt med arbetsmiljön. Jag tror att de flesta trivs idag. Det finns också olika faktorer som gör att man trivs på ett jobb eller inte. Alla är en del av sin arbetsmiljö och har ansvar för den, säger hon.

Utifrån resultatet på förvaltningsnivå i en nyligen genomförd personalenkät inom kommunen, som TH berättade om förra veckan, ska socialförvaltningen ta fram handlingsplaner.

– Vi har även arbetet med arbetsmiljön tillsammans med de fackliga representanterna. Det arbetet pågår och ska fortsätta, säger Denise Wallén.

Läs mer: Het debatt om socialtjänsten på fullmäktige

Annons