Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotbeslut ligger fast

/

Det blir ingen subventionerad fotvård för äldre och funktionshindrade i Härjedalen framöver. Den konsekvensanalys som socialförvaltningen gjort förändrar inte läget.

Annons

En oenig socialnämnd fattade tidigare under året beslutet att slopa den subventionerade fotvården för äldre och funktionshindrade i kommunen. En åtgärd som beräknas spara drygt en halv miljon kronor per år för socialförvaltningen. Beslutet möttes av en kritikstorm och i ett medborgarförslag till kommunfullmäktige krävde en grupp fotvårdare att nämnden skulle göra en analys av vilka konsekvenser ett sådant beslut får.

– Analysen är nu klar och vi lämnar den som ett svar på medborgarförslaget. Den har inte gett oss anledning att ändra beslutet att ta bort subventionen. Jag skulle önska att vi kunde ha kvar den men i det rådande ekonomiska läget måste vi vända på varenda sten, säger Anna-Lena Andersson (S), ordförande i socialnämnden.

Vid sitt senaste sammanträde var nämnden enig, subventionen för fotvård till äldre och funktionshindrade tas bort. Ungefär 400 personer nyttjar subventionerna varje år som ger cirka trettio procents rabatt på ordinarie pris för fotvård.

I en debattartikel i Tidningen Härjedalen skrev fotvårdarna tidigare att beslutet kommer att leda till bland annat sämre hälsa för pensionärer, ökade kostnader för kommunen och minskade arbetstillfällen.

Den senaste ekonomiska prognosen för socialförvaltningen pekade på ett underskott på nästan nio miljoner för 2015.

Annons