Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredrik Hansson med i Moras långloppssatsning

/
  • Fredrik Hansson på träningsruna i Sveg, tillsammans med kompisen Jens Burman, Åsarna, som var tvåa i junior-VM 2014,
  • Blicken fäst på långloppen.
  • Fredrik Hansson ser fram mot flytt till Mora men är också mycket tacksam för allt stöd han fått i Lillhärdal under åren.

Skidåkaren Fredrik Hansson från Lillhärdal byter klubb till IFK Mora och satsar mer på långlopp.
– Det känns som en nytändning, lite ny glöd, säger han.

Annons

Snart går flyttlasset till nytt jobb, ny bostad och framför allt, ny klubb. Lillhärdalingen Fredrik Hansson, som i alla år tävlat i längd och skidskytte för hemmaklubben, byter till den betydligt större dalaklubben, IFK Mora.

Där blir han klubbkompis med åkare som Anna Haag, Emil Jönsson och Lars Suther.

– Vi hade kontakt i våras och de bjöd in mig på ett läger, säger den 22-årige skidåkaren. Det gick bra. Sedan fick jag komma med på ett till läger i augusti och efter det fick jag frågan om jag ville byta klubb, säger Fredrik Hansson.

I början säsongen kommer Fredrik Hansson att köra traditionella längdtävlingar i Moras färger, som premiären i Bruksvallarna och SM, men efter jul blir inriktningen mer på långlopp.

– Jag ska vara med och köra i den svenska långloppscupen, säger han.

Just i år inleder IFK Mora en satsning på långlopp och bildar, som enda svenska förening, ett Pro Team i Ski Classics med åkare som deltar i den internationella långloppscupen. Alla de tävlingarna är inte aktuella för Fredrik Hansson, inte än. Han står på "tillväxt" enligt klubben.

– Det är kul att vi får med även yngre åkare som vill köra långloppen. Man måste vara med och tävla för att utvecklas och riktigt bra, när det gäller långlopp, blir man kanske inte förrän runt 30, säger Håkan Holmberg, ansvarig för klubbens långloppssatsning.

För härdalingen blir träningsupplägget lite annorlunda, fler långa distanser, mer stakning och skidskyttet har han lagt på hyllan.

– Jag har varit lite emot det här med att man bara ska staka, tyckt att man ska utnyttja tekniken man har. Men utvecklingen går ju ditåt och man måste köra ovallat om man ska hänga med i långloppen. Det är en träningssak. Jag har kört mycket stakning och känner att jag utvecklas, säger Fredrik Hansson.

Hur kommer det att kännas att stå på startlinjen i Moras färger?

– Det blir lite speciellt. Det är hedersamt att få köra för en sådan stor klubb. Samtidigt är jag väldigt tacksam för all hjälp jag fått från Lillhärdal IF under alla år och jag hoppas på fortsatt stöd hemifrån.

Läs mer: Fredrik Hansson bland de bästa från länet i Vasaloppet 2014

Läs mer: Lillhärdal har fått en ny mästare i skidskytte

Annons