Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullsatt vid information om Fjällglimten

/
  • Uppslutningen var stor när Vemdalsborna ville höra om kommunens planer för byns äldreboende, Fjällglimten.

Kommunens planer på att förvandla Fjällglimten till ett obemannat trygghetsboende väckte Vemdalingarna som mötte upp mangrant för att träffa politiker och tjänstemän. Mötet som skulle hållas i skolans matsal fick flyttas till gymnastiksalen för att alla skulle få plats.

Annons

Drygt 150 personer kom för att lyssna på politiker och tjänstemän när det berättade om planerna att göra byns äldreboende Fjällglimten till ett trygghetsboende.

– Vi har ingen påse att ösa pengar ur, förklarade socialnämndens ordförande Anna-Lena Andersson (S) inledningsvis.

Därefter förklarade hon att Mobacka i Lillhärdal, Fjällglimten i Vemdalen och Senioren i Sveg är de boenden som ska byta skepnad.

– Det finns en ökad efterfrågan på trygghetsboenden och den efterfrågan som finns för särskilt boende med personal dygnet runt är inte lika stor, påpekade Andersson som sa att kommande generationer med äldre förväntades ställa högre krav vilket kommunen nu försöker möta upp med sin omstrukturering.

Åhörarna var inte imponerande av planerna.

– Ni måste omprioritera vad ni satsar pengar på, de som jobbat och betalat skatt hela livet ska inte behöva flyttas runt, påpekade P-G Nyman.

Göran Mann frågade vad som räknas som kvalité, om det är något annat i framtiden.

– Jag är rätt säker på att alla vi här inne kommer att vilja bo kvar i Vemdalen när vi blir gamla. Att känna tryggheten och få besök av anhöriga och vänner ska värderas högt.

Flera röster höjdes med oron att kommunen nu är på väg att tömma Fjällglimten för att komma åt lokalerna så det kan byggas ett asylboende.

– Några sådana planer finns inte, bedyrade socialnämndens vice ordförande, Göran Påhlsson (S).

Ordväxlingarna mellan åhörare, politiker och tjänstemän pågick i drygt två timmar och de sista orden är säkert inte sagda i frågan innan ett beslut ska tas.

– Jag törs nog lova att Fjällglimten är det allra trivsammaste äldreboendet i Härjedalen. Det vore synd om det som byggts upp under 20 år ska förstöras, sa Göran Mann.

Läs mer om förändringarna inom äldreomsorgen i Härjedalen

Kommunal mycket kritisk mot planerna på ändringar inom äldreomsorgen

Annons