Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra miljoner till arbetsmiljö och kompetensutveckling - förslag från S och V till budget 2018

I ett yrkande till kommunstyrelsen kräver nu Sociademokraterna och Vänsterpartet i Härjedalens kommun fyra miljoner till kompetensutveckling och arbetsmiljöarbete. Partierna vill att pengarna bakas in i budgeten för 2018 och tas från de välfärldsmiljoner som staten delar ut.

Annons

Tack för pengarna? Gunilla Zetterström Bäcke (S), oppositionsråd i Härjedalen delar ut rosor till statsminister Stefan Löfvén under hans besök i Sveg tidigare i vintras. Kanske var det tack också för regeringens beslut om välfärdsmiljarder till Sveriges kommuner.

– Det kan handla om att ge morötter för att få våra egna anställda att utbilda sig vidare, skaffa sig ökad kompetens. Det är ju bra att satsa på egen personal, de finns här, blir kvar och har sin familj här, säger Gunilla Zetterström Bäcke (S), oppositionsråd i Härjedalens kommun.

Kommunstyrelsen ska ha en genomgång av budgetarbetet inför 2018 vid sitt nästa sammanträde som blir på onsdag. I kommunfullmäktige den 12 juni ska politikerna besluta om nästa års budget.

S och V vill även ta en miljon kronor från välfärdsmiljonerna kommunen får och lägga på arbetsmarknadsåtgärder.

– Vi vet att arbetsförmedlingen får pengar från olika satsningar. Men ofta krävs det att kommunen växlar upp och betalar sin del. Det hoppas vi de här pengarna ska kunna gå till. Det är bättre att folk får arbete än att de ska leva på försörjningsstöd, säger Gunilla Zetterström Bäcke.

Hon hävdar att det inte påverkar målet, att kommunen ska gå med ett överskott i budgeten för 2018, i någon större omfattning.

– Vi kommer ändå att landa på att överskott på cirka 10 miljoner.

Kommunen har fått 12 miljoner från staten, kommunens del av de så kallade välfärdsmiljarderna som regeringen och Vänsterpartiet gjorde upp om förra året. Pengarna betalas ut under en treårsperiod med början i år.

– Vi tror att det här i förlängningen kan leda till en ökad befolkning om folk ser att kommunen vill satsa på sina anställda, säger Gunilla Zetterström Bäcke.

Ni och allianspartierna har aviserat att ni vill lägga fram en gemensam budget i fullmäktige, hur går det tror du?

– Jag tycker att samtalen har varit bra, det ska nog fungera, säger Gunilla Zetterström Bäcke.

Annons