Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyrhjulingar i fjällen lämnar spår

/
  • Så här såg det ut för några år sedan i trakterna i närheten av Gröndalen. Nu skärper polisen kollen på trafiken med terrängfordon.
  • Problemet med terrängkörning har skenat iväg. De flesta vet inte vilka regler som gäller, säger Mattias Axdal och Ulf Wedin, polisen i Funäsdalen.
  • Så här såg det ut för några år sedan i trakterna i närheten av Gröndalen. Nu skärper polisen kollen på trafiken med terrängfordon.

Terrängtrafiken har ökat rejält när det gäller terrängfordon i naturen. Många vet inte vilka lagar som gäller och nu ska polisen kontrollera de värst utsatta områdena.
– Vi har fått in allt för många klagomål, säger polisen Mattias Axdal i Funäsdalen.

Annons

Försäljningen av fyrhjulingar har ökat markant de senaste åren och med det även problemet med terrängkörning. Bland annat i känslig fjällterräng där fordonen ibland lämnar rejäla spår efter sig. Av spåren att döma verkar inte förarna veta vilka lagar som gäller eller att de helt enkelt struntar i detta.

– Vi får in många klagomål, både från privata markägare och fjällvandrare. Dessutom vill även länsstyrelsen att vi ska försöka utöka kontrollen, säger Mattias Axdal vid polisen i Funäsdalen.

Han och kollegan Ulf Wedin kommer under den här säsongen göra punktinsatser i ett försök att hejda ofoget.

– Någonting bör göras, problemet blir bara större och större och vi måste få stopp på detta. Förarna borde ju ha koll på var man får köra, och i terrängen är det förbjudet. Undantagen är få, säger Ulf Wedin.

Egentligen finns problemet i hela Härjedalen men det är i västra delen med lite känsligare fjällterräng terrängfordonens framfart syns mest. Problemet har skenat iväg de senaste åren enligt polisen.

Hur kommer ni att kunna övervaka trafiken till fjälls?

– Bland annat med hjälp av helikopter och vi kommer även att ta fyrhjulingar till vår hjälp, säger Mattias Axdal.

De som åker fast riskerar böter då det handlar om ett brott i terrängkörningslagen. Straffet är då böter.

– Kör de dessutom i ett naturskyddsområde kan det bli ganska rejäla böter.

Annons