Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Går i krig mot lupinerna

/
  • Ylva Lind, Anngreth Myhr och Ture Myhr hjälper byalaget i Tänndalen att röja bort lupinerna för att få tillbaka den naturliga floran av ängsblommor och orkidéer i dikena.

Tänndalens byalag går i krig mot lupinerna längs genomfartsleden i byn. De ursprungligen tama lupinerna har tagit över och trängt bort de vilda arterna från dikena. Det är kattfot, prästkragar, blåklockor, fibblor och andra ängsblommor som fått ge vika, men även orkidéer.

Annons

Många i Tänndalen är engagerade i att röja bort lupinerna men det kommer att ta flera år innan de försvinner.

– Vi vill ha tillbaka våra blomsterfyllda diken med olika arter, så vi får jobba några år med det här, säger Ture Myhr, ordförande i Tänndalens byalag.

I Norge införs nästa år förbud mot att importera, sälja och plantera ut lupiner. Det tycker ordförande i Svenska naturskyddsföreningen i Funäsdalen, Bengt Warensjö, i grunden är bra.

– Det är naturligtvis omöjligt att kontrollera men det kan fungera bra som en påminnelse om det hot lupinen utgör mot den biologiska mångfalden. Det viktiga är att lupinen inte hör hemma här eftersom den konkurrerar ut allt, säger han.

Byalaget i Tänndalen har också rustat med kraftfullare vapen för att röja bort sly i byn.

– Vi vill ta fram den vackra utsikten ner mot sjön och fjällen igen, säger Ture Myhr.

Annons