Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Godare och billigare med grundvatten

/
  • – Funäsdalen och Ljusnedal får en fantastisk vattenkvalitet nästa år när vi tar vatten från de här nya brunnarna, säger Christer Hedström.
  • Christer Hedström.

Naturligt grundvatten i kranarna hemma. Om ett år är det verklighet även i Ljusnedal och Funäsdalen. Det är den framtida utbyggnaden av besöksnäringen som kräver ett nytt vattenverk. Kommunen räknar med att vattenförbrukningen i framtiden ökar till mer än det dubbla under högsäsong.

Annons

– Det här är närmast unikt. Vi behöver inte ens justera pH-värdet. Det är helt enkelt ett fantastisk vatten vi kommer att leverera utan att behöva rena det, säger Christer Hedström, va-ingenjör vid Härjedalens kommun.

Kommunen har just börjat bygga det nya vattenverket i Ljusnedal. När det tas i drift under juli 2016 får invånarna betydligt bättre vattenkvalitet jämfört med ytvattnet från Ljusnan som kommer ur kranarna idag.

– Det nya vattnet har bättre smak och innehåller bättre mineraler. Det har också på naturlig väg ett stabilare pH-värde så vi slipper alkalisera vattnet. Vi slipper också radonbehandla och klorera vattnet när vi tar grundvatten, säger Christer Hedström.

Det nya vattnet levereras alltså utan behandling, förutom den numera närmast obligatoriska UV-desinficeringen mot parasiter, till exempel cryptosporidium. Att slippa behandla vattnet sparar pengar åt kommunen, eftersom grundvatten inte kräver någon rening kostar de mindre att producera per liter.

Det nya vattenverket ligger vid Sörmon och tar vatten från en täkt intill Ljusnan. Även ledningsnätet byggs om och det blir en ny ledning mellan vattenverket och Funäsdalen under hösten. Den totala kostnaden för det nya vattenverket är 25 miljoner kronor. Det har kapacitet att leverera 3400 kubikmeter vatten per dygn.

– När vattenverket i Ljusnedal är klart börjar vi bygga ett nytt avloppsreningsverk, säger Christer Hedström. Det tas i drift om tre år.

När Funäsdalen får grundvatten i kranarna är det bara Lofsdalen och Hede som inte har det. I Hede är det kommunala vattnet en blandning mellan grundvatten och ytvatten, i Lofsdalen enbart ytvatten.

Annons