Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gubbkalendern tillbaka 2017

/
  • Dresscode för denna kalendergubbe är: mössa, skor, och en Ski-doo. Marit Manfredsdotter fotograferar medan gubben kör runt henne så snön sprutar.
  • Marit Manfredsdotter och Åsa Evertsdotter har ett projekt ihop: Gubbkalendern 2017.
  • Mot nya mål.

Kalendergubbarna gjordes 2004-2011 för Ränningsvallens byalag. Nu tar Åsa Eversdotter upp stafettpinnen igen tillsammans med Marit Manfredsdotter. Gubbkalendern uppstår. Försäljningsstart och kalendersläpp för 2017 beräknas till sensommaren i år.

Annons

TH är med när en av kalendergubbarna fotograferas. Han är iklädd mössa, skor, vantar och en snöskoter av märket Ski-Doo. Han poserar oblygt, och kör några varv runt fotografen så snön sprutar innan det är dags att klä på sig igen.

Hur var det att köra skoter naken?

– Det var lite kyligt.

Har du gjort det förr?

– Nej, det här var första gången, säger han och skrattar till.

Sex års avhållsamhet. Åsa Evertsdotter har sett över hundra nakna kalendermän. Nu är det återigen dags att exponera flera härliga härjedalingar.

Åsa och Marit diskuterade vilken slags kalender de skulle göra. Skulle de göra en traditionell, eller en med konstnärliga bilder i? De valde att göra en traditionell kalender för det har tidigare alltid varit en succé. Åsa är projektledare och Marit fotograf. De ligger långt före i planeringen och började fotografera redan i höstas.

– Vi försöker följa året och fånga årstiderna, säger Marit.

– Det är trevligt med en kvinnlig fotograf. Vi har samma blick för objekten, säger Åsa.

Varför gör ni gubbkalendern?

– Det handlar om att visa det bästa som Härjedalen har. Manliga män som visar kropp, hud och hår, säger Åsa.

– Härjedalen behöver exponeras. Vi vill uppmärksamma män som är uppväxta i Härjedalen, män som faktiskt bor kvar här och de som väljer att bo här. Det här är ett sätt att göra det på, säger Marit.

De berättar att det är roligt med audition. Gubbar ringer och vill vara med, eller deras fruar. De finns även gubbar som vill vara med, men inte får för sina fruar. Många kalendergubbar har fått kärleksbrev och beundrarpost, och många undrar om gubbarna är singel.

Hur får ni gubbarna att ställa upp?

– De flesta tycker att det är roligt. Karlarna är inte svårflirtade. Vi frågar och charmar. Det kan vara en merit att vara med och något att snacka om: "Jag är nakenmodell", säger Åsa.

– Gubbarna bara klär av sig, och är inte alls blyga för sin nakenhet. Det är inget märkvärdigt. Härjedalingar är äkta och oblyga, säger Marit.

När blir man gubbe?

– Det är en läggningsfråga, inte en åldersfråga. En del föds gubbe, andra blir det aldrig, säger Åsa.

Kalendersläpp blir det längre fram, på någon ort i Härjedalen.

Fotnot: Åsa Evertsdotter är frilansmedarbetare på Tidningen Härjedalen

Annons