Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härjedalen vill hedra Henning Mankell

/
  • Ett foto av Henning Mankell ska sättas upp på alla bibliotek i Härjedalen.
  • Patrik Byström med ett foto av Henning Mankell, där han började skriva på
  • Kondoleans som skrevs redan på måndagsförmiddag.

– Han har varit en stor inspiration för många.
Patrik Byström är kulturchef i Härjedalen och ansvarig för Kulturcentrum Mankell i Sveg.
Där har redan kondoleanserna börjat komma in, efter beskedet att författaren och Svegssonen Henning Mankell gått bort, natten mot måndagen.

Annons

"Att på Svegs bibliotek i Mankellrummet få nyheten att han gått bort var tungt. En viktig röst har försvunnit." Det skriver författaren Folke Schimanski, själv Mankellstipendiat, i en skrivbok som ligger framme i Mankellrummet på Medborgarhuset i Sveg. Så sent som i maj var Henning Mankell själv på plats för nyinvigningen av Kulturcentrum Mankell, som flyttats från Folkets hus till sin nuvarande plats.

– När jag träffade honom då tyckte jag att han såg oförskämt pigg ut. Så det blev en smärre chock när jag fick höra att han gått bort, säger Patrik Byström.

Han tror att Henning Mankell har inspirerat många till att både läsa och skriva själva.

– Många kanske ser honom i första hand som en väldigt produktiv författare. Det man inte ska glömma är hans glöd för samhällsfrågor i stort. Han var väldigt engagerad för samhällets utveckling.

Författaren kom till Sveg som liten och växte upp på orten. Hans pappa var häradshövding och Henning Mankell bodde i gamla tingshuset. En uppväxt som han själv berättat, betytt mycket för hans författarskap.

– Han har berättat hur han såg timmerstockarna i Ljusnan genom fönstret och hur han föreställde sig att de var krokodiler. Redan där började drömmarna om författarskapet och Afrika. Jag tror att uppväxten här betydde mycket för hans sätt att tänka fram historier, säger Patrik Byström.

Vad händer nu?

– Vi ska sätta upp foton på alla bibliotek i Härjedalen med födelse- och dödsdatum för att hedra honom. Jag kan också tänka mig att vi ska ha en minnesstund här i Mankellrummet, med högläsning, kanske filmvisning och samtal om hans litteratur.

På Tidningen Härjedalens Facebooksida är det många som utrycker sin sorg över författarens bortgång.

"En ödmjuk och mycket och stor fin person som också gjort mycket gott för så många människor, inte enbart genom sitt skrivande!", skriver Carin Ferm.

"Tack Henning för allt du skrivit. Tack för att du alltid kommit ihåg din hembygd och då delat med dig av dina minnen i olika krönikor. Saknaden blir stor", skriver Monica Jonasson.

Annons