Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härjedalens kommun får 200 000 kronor – ska förbättra öringbeståndet i Ljusnan

Organisationen Sportfiskarna har gett 200 000 kronor till Härjedalens kommun för att de ska kunna förbättra öringbeståndet i Ljusnan. Pengarna är en del av Sportfiskarnas projekt "Ge fan i våra vatten".

Annons

I ett pressmeddelande skriver Sportfiskarna att Ljusnan är kraftigt korttidsreglerad och påverkad av vattenverk som förhindrar öringens vandring. Man menar dock att det finns en unik storvuxen öringstam i ån som ger goda möjligheter till sportfiske och fisketurism.

– Med bidraget från "Ge fan i våra vatten" kommer vi att börja jobba för öringen på sträckan mellan Svegsdammen och kraftverket vid Halvfari, men vi kommer även att titta på vissa delar av Ljusnan uppströms Halvfari. Vi börjar nu med att kartlägga behoven i delar av Ljusnan och de biflöden som utgör lekområden, exempelvis Lunen och Kvarnån vid Hede, berättar Janne Gabrielsson, fiskeansvarig på Härjedalens kommun, i pressmeddelandet.

En hoppande öring.

Pengarna ska bland annat användas till att restaurera olika lekområden genom att lägga ut sten och lekgrus. Kalkning av försurade biflöden ska också genomföras, och kommunen vill även få till en konstruktiv dialog med kraftbolagen. Man menar att en förändrad reglering skulle kunna leda till ett genetiskt utbyte mellan de öringar som skiljs åt av de olika vandringshindren.

Projektet "Ge fan i våra vatten" startades av Sportfiskarna tillsammans med ett gäng rockmusiker, däribland skatepunkbandet Millencolins gitarrist Erik Ohlsson. Man har sedan starten 2007 samlat in över två miljoner kronor till fiskevård.

– Det är häftigt att vårt projekt bidragit så mycket till fiskevård genom åren. Vi är väldigt tacksamma för stödet från alla sportfiskare. Det är värt så mycket mer än bara summan av pengarna, säger Erik Ohlsson i pressmeddelandet.

-----

Läs mer:

Nytt läsprojekt i Härjedalen – boklådor och hängmattor har satts upp längs Ljusnan

I dag invigs tre nya akutrum i Härjedalen

Dålig smak på vattnet i Hede – boende uppmanas spola i kranarna

Vill du ha lokala nyhetspushar till din mobiltelefon?

Ladda ner ÖP:s, LTZ:s eller TH:s app här, till Iphone eller till Android:

ÖP:s iPhone-app

ÖP:s Android-app

LTZ:s iPhone-app

LTZ:s Android-app

TH:s iPhone-app

TH:s Android-app

Annons