Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härjedalens kommun säger nej till ett Stornorrland

I ett remissvar har Härjedalens kommun sagt nej till förslaget om en ny regionindelning.

Annons

Ett extrainsatt sammanträde under tisdagen gjorde klart att kommunpolitikerna i Härjedalen säger nej till ett så kallat "Stornorrland". Ett remissyttrande har skickats till Finansdepartementet och har undertecknats av såväl kommunalråden Anders Häggkvist (C) och Victor Ericsson (M) samt oppositionsrådet Gunilla Zetterström-Bäcke (S). Kommunstyrelsen är enig i sitt svar.

Anledningen till att man sagt nej är bland annat att man inte tycker att frågan diskuterats tillräckligt på politisk nivå samt att det inte är folkligt förankrat. Ett "Stornorrland" skulle dessutom bli för stort, säger kommunen.

– Det naturliga är att Härjedalen och Jämtland fortsätter som region. Att bilda en region som är lika stor som halva landet innebär förutom otroligt långa avstånd en centralisering som inte vi ställer upp på, säger Anders Häggkvist (C) i ett pressmeddelande.

Kommunen tycker också att det finns lite information om omdelningen att ta ställning till, men att det trots detta måste bli ett nej. En sådan stor omritning av kartan måste föregås av en möjlighet för medborgarna att tycka till, exempelvis genom en folkomröstning.

----

Läs mer:

Regionstyrelsen säger ja till storregion

Namninsamling har startat för folkomröstning i regionfrågan

I det närmaste klart att det blir folkomröstning om Jämtlands län ska ingå i Region Norrland: ”Det är ju jätteroligt”

Berg och Härjedalen måste hävda sin plats i regionen

Annons