Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härjedalens kommun uppges trotsa lagen – saknar bostadsförsörjningsplan

Enligt lag ska alla kommuner i Sverige ha en utarbetad för bostadsförsörjning. Samtidigt saknar flera kommuner i norra Sverige en sådan och en av dessa kommuner uppges vara Härjedalen.

Annons

Det rapporterar tidningen Hem & Hyra. Lagen ska ha trätt i kraft år 2000 men skärpts 2014.

– De flesta kommuner inser att det är viktigt att ha tydliga riktlinjer för sin bostadsförsörjning. Det handlar kort och gott om att skaffa sig en bild av vilka behov kommunen har och kan komma att få, säger Marie Sand, samhällsplanerare på Boverket, till tidningen.

17 av kommunerna i Norrland ska av olika anledningar sakna en bostadsförsörjningsplan. Dock görs det inte några reprimander mot de kommuner som inte upprättar en sådan.

– Lagen säger att alla kommuner ska ha en bostadsförsörjningsplan. Men det finns inga sanktioner i lagen mot den som låter bli. Det hade inneburit ett balanserande i det kommunala självbestämmandet, säger Marie Sand.

Enligt henne finns det många fördelar med en bostadsförsörjningsplan eftersom fler och fler kommuner står inför nya utmaningar. Detta då befolkningen blir äldre vilket kräver varierade boendeformer. Hon menar också att en plan visar att kommunen är aktiv vilket kan påverka om man beviljas olika typer av ekonomiskt stöd eller inte.

Bland de kommuner som uppges sakna bostadsförsörjningsplan i Norrland finns bland annat Ånge, Dorotea och Sollefteå. I Jämtlands län ska Härjedalen vara den enda kommunen som saknar en plan, enligt Hem & Hyra.

Det säger lagen:

Lag (2000:1383) om kommunernas bostadsförsörjningsansvar

1 § Varje kommun ska med riktlinjer planera för bostadsförsörjningen i kommunen. Syftet med planeringen ska vara att skapa förutsättningar för alla i kommunen att leva i goda bostäder och för att främja att ändamålsenliga åtgärder för bostadsförsörjningen förbereds och genomförs.

(Källa: Svensk författningssamling)

-----

Läs mer:

Dieseltjuvar upptäcktes – övergav sin buss [+]

Rekordtidig skidpremiär i Bruksvallarna och Ramundberget

Lillhärdal klart för division 3 – hemmaslog Stugun efter stor dramatik [+]

Vill du ha lokala nyhetspushar till din mobiltelefon?

Ladda ner ÖP:s eller LTZ:s app här, till Iphone eller till Android:

ÖP:s iPhone-app

ÖP:s Android-app

LTZ:s iPhone-app

LTZ:s Android-app

Annons