Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härjedalens Mr skoter lever sin dröm

Hösten 2009 köpte Andreas Ljungberg sin grannes hus och gjorde om det till ett garage. Folk sa till honom att i Sveg säljer du inga skotrar.
– Nu åtta år senare är jag den största skoterförsäljaren i Härjedalen.

Annons

Andreas Ljungberg lever sin barndomsdröm.

Inne på Andreas kontor pryds väggarna med fotografier, diplom och minnen. Den största tavlan är en bild på honom som liten pojke när han kör en gammal Ockelbo från 1971.

– Allt började när jag bara var en liten pojke. Min längtan inför helgerna och att få köra skoter med pappa och när väl helgen kom så var det inget annat som gällde.

Andreas berättar att han tävlade i slalom som ung men eftersom att han själv tyckte att han inte var tillräckligt bra så slutade han ganska snart. Han köpte sin första egna skoter när han gick ut nian och som tjugoåring köpte Andreas sin första tävlingsskoter.

– Vad ska du med en såndär till, det kostar bara pengar, minns jag pappa sa. Men efter att jag placerade hyfsat bra i mina två första tävlingar så kan jag lova att pappa aldrig missade en tävling efter det, berättar Andreas och skrattar.

Att vara egenföretagare kräver mycket tid och han berättar att han i början kunde spendera 12-14 timmar på arbetet. En fem minuters lunch och i samma veva tvätta en skoter eller två var vardagssysslor. Han säger att utan en så förstående och stöttande sambo så skulle det inte gått.

Andreas är en riktig tävlingsmänniska och precis innan jul 2016, fyllde han fyrtio år. En av presenterna var ett par längdskidor tillsammans med en betald anmälan till öppet spår på Vasaloppet.

– Jag tränade i sex veckor och sen var det bara att köra. Jag tycker själv att jag är väldigt driven och när jag väl bestämmer mig för något så gör jag det.

Att inte döma hunden efter håren är ett motto som Andreas lever efter. Han berättar att det kan komma in en kostymnisse som inte har råd med handpenningen, medan en annan som ser lite lustig ut kan komma att köpa flera skotrar. Sen att det kan komma in någon med en plastpåse fullproppad med cash är något han kan le åt i dag.

– Jag brukar säga att det handlar om att sälja rätt skoter till rätt kund.

Under vintern har Ljungbergs motor sponsrat tio skoterförarare.

– Eftersom att jag vet hur mycket jobb man sätter bakom sporten och hur dyrt det är, så vill jag stötta dessa unga förare. Jag vet ju hur kul det är att tävla eftersom att jag själv varit där en gång.

För ett par somrar sedan blev det ett besök på Gröna Lund med familjen. Hans söner fick för sig att de ville köra med de motordrivna småbilarna som du sätter en liten peng i.

– Jag fattar inte, vi har liknande motordrivna leksaker hemma, men de är tydligen tråkiga och dem vill de inte köra med. Det man inte kan få vill man ha, eller hur, säger Andreas.

Det blir många resor under året berättar han. Titt som tätt besöker han Rovaniemi i Finland och varje gång han kommer till Lynxfabriken så får han rysningar.

– Jag blir som en liten pojke igen när ser alla nya skotermodeller, det är helt galet hur kul jag tycker det är!

Han säger att det finns så många olika skoterminnen och när folk talar om att leva sin dröm och ha sitt drömjobb, så är han ett praktexempel.

– Som liten drömde jag om en stor pickup och en egen skoter, nu lever jag min dröm och mer därtill!

Faktaruta:

Namn: Andreas Ljungberg. Ålder: 40 år. Familj: Sambon Annika och sönerna Max och Alx. Bor: I Sveg men är uppvuxen i Funäsdalen. Intressen: Resa. Äter: Renkött och lokalproducerat. Utbildning: Svegs Gymnasium med inriktning El teleteknisk. Duktig på: Att lära sig nya saker och att jobba som försäljare. Musik: Allätare. Motto: Inte döma hunden efter håren.

Annons