Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härjedalspolitiker uppvaktar Indelningskommittén om att få höra till region söderut

/
  • Victor Ericsson och Gunilla Zetterström Bäcke uppvaktar Indelningskommittén i Östersund under tisdagen för att få ingå i en region söderut.

Alla partier i Härjedalen friar gemensamt söderut i den nya regionbildningen. Under tisdagen träffar ledande politiker från Härjedalens kommun Indelningskommitténs ordförande Barbro Holmberg i Östersund och kommer då att begära att få tillhöra en region söderut och slippa ingå i Stornorrland.

Annons

När härjedalspolitikerna träffar Indelningskommittén i Östersund på tisdag anhåller Härjedalens kommun om att få ingå i en region söderut redan nu, på planeringsstadiet, för att kunna vara med och påverka hur regionen ska byggas. Under mötet överlämnar kommunalrådet Gunilla Zetterström Bäcke och oppositionsrådet Victor Ericsson ett brev, där det understryks att alla partier och alla ledamöter i kommunfullmäktige är helt överens om att en region söderut skulle vara det optimala för Härjedalen.

Det är en stor delegation från Härjedalen som reser till Östersund för att träffa Indelningskommittén. Det är, förutom kommunalrådet (S) Gunilla Zetterström Bäcke och oppositionsrådet (M) Victor Ericsson, Anders Häggkvist (C), Elin Lemon (C),  Helena Larsson (V), socialnämndens ordförande Anna-Lena Andersson (S) och hela socialnämnden.

I brevet framförs argumenten att Härjedalens arbetsmarknad, kommunikationer och kunder till besöksnäringen finns söderut.

Indelningskommitténs ordförande Barbro Holmberg säger att det är för tidigt att kommentera Härjedalens kommuns begäran om att få byta landsting/region.

– Jag kan inte kommentera det, det är alldeles för tidigt. Frågan måste utredas, säger Barbro Holmberg. 

Det är ett stort utredningsarbete som ska till när en kommun byter landstingstillhörighet och folket ska ges möjlighet att säga sin mening.

– Man måste höra befolkningens åsikt, det kan ske till exempel genom en folkomröstning eller någon typ av opinionsundersökning, säger Barbro Holmberg.

Indelningskommittén kommer med ett delbetänkande den 30 juni i år för förändringar som ska genomföras 1 januari 2019. I det finns det, enligt kommitténs ordförande, inte med några kommunförflyttningar. I augusti 2017 kommer slutbetänkandet, där hela landet är indelat i nya områden.

– Det är även möjligt för kommuner att ansöka till regeringen efter slutbetänkandet om att byta region. Då blir det kammarkollegiet som utreder frågan och regeringen lägger en proposition till riksdagen som fattar beslut.

Läs om kommunalrådets och oppositionsrådets kontaktannons för att hitta ny regionpart.

Annons